weby pro nejsevernější čechy

Lípa Musica nabídne romský crossover, žesťový víkend s beneficí i výlet do Itálie

Uplynulý festivalový týden nabídla Lípa Musica koncerty na saské straně hranic, netradiční skladatelskou besedou, folklórní osvěžení ve skanzenu i českou premiéru. Hornově laděné večery připravily návštěvníkům setkání s úspěšným hornistou Přemyslem Vojtou i uměleckým garantem Radkem Baborákem.

Výrazná osobnost soudobé skladatelské generace – Miloš Bok – se představil v roli dirigenta, autora skladeb a současně českolipskému publiku v moderované debatě odhalil i taje své kompoziční činnosti. Víkend se nesl ve znamení dvou premiér – festival se poprvé představil v zubrnickém skanzenu, kam zasadil vystoupení Varmužovy cimbálové muziky, v neděli pak zavítal do Prysku, kde se festivalovému publiku poprvé v celé ČR představil vynikající německý vokální sextet Sjaella. Oba vyprodané večery odměnilo publikum nadšenými ovacemi vstoje.

V tomto týdnu sedmnáctá Lípa Musica nabídne osobité propojení lidové romské hudby s folkem, jazzem i popem v podání zpěváka a multiinstrumentalisty Mária Biháriho. Koncert se uskuteční v pátek 12. října v Centru textilního tisku v České Lípě a je již beznadějně vyprodán. Víkend zahájí pokračování saské festivalové kapitoly návratem do obce Schirgiswalde, kde se v rámci benefičního koncertu pro Nadační fond Ozvěna představí duo zázračných mladých trumpetistů ­– Vilém a Walter Hofbauerovi – za doprovodu varhaníka Petra Čecha. Neděle přinese další setkání s žesťovými nástroji, tentokráte s oblíbeným Sdružením hlubokých žesťů České filharmonie, které se vrací do Mimoně. Příští týden zahájí festival koncertem v Doksech. Tradiční prostory zámku kvůli rekonstrukci vystřídá architektonicky zajímavý prostor – kino Máj autora Ještědu Karla Hubáčka. Na tomto místě se představí přední český flétnista hrající na barokní zobcové flétny Jakub Kydlíček za doprovodu svého souboru Concerto Aventino. Na všechny koncerty s výjimkou pátečního je stále možné si ještě zakoupit vstupenky. Do Schirgiswalde i Mimoně vypravujeme současně i festivalový autobus, kde jsou také ještě volná místa.

Mário Bihári ztělesňuje spojení romského hudebního cítění s klasickou, folkovou i moderní elektronickou hudbou, popem a jazzem. Zcela ojedinělým zážitkem je jeho sólové vystoupení. Pokaždé trochu jiné, vždy však strhující. Virtuózní skladby střídají variace na romská témata i klidnější polohy autorské tvorby. Hudební projev Mária Biháriho je nezaměnitelný, originální a zasahuje široké spektrum posluchačů. Jako fenomenálního akordeonisty a pianisty si ho jako první všimla Zuzana Navarová a objevila v něm také výjimečný skladatelský talent. Po její smrti se začal věnovat sólové dráze a založil romskou kapelu Bachtale Apsa (Slzy štěstí), se kterou vydal dvě desky a odehrál přes dvě stě koncertů doma i ve světě. V rámci letošního ročníku k nim přidá i sólový koncert českolipský, který proběhne v pátek 12. října v Centru textilního tisku.

Devatenáctiletý a čtyřiadvacetiletý trumpetisté z Třeště, Vilém a Walter Hofbauerovi, už stačili svými vynikajícími uměleckými výkony ohromit odbornou hudební veřejnost a dosáhnout mimořádných výsledků a uznání. Oba mají a svém kontě bezpočet úspěchů. Mladší Vilém získal první cenu v mezinárodní soutěži Concertino Praga 2014, navíc se ve svých čtrnácti letech stal historicky nejmladším laureátem této soutěže v oboru trubka. Starší Walter již jako posluchač druhého ročníku hrál první trubku v orchestru Pražské konzervatoře na zahajovacím koncertu Pražského jara – pod taktovkou šéfdirigenta České filharmonie Jiřího Bělohlávka, který si ho doslova zamilovala přijal jej do Akademie při České filharmonii. Vilémova hudební interpretace se vyznačuje výrazným a citlivým hudebním projevem, podloženým nekompromisní technickou přípravou. Podobně jako u Waltra, u kterého se snoubí talent, píle a výrazný zájem o hudbu. Výjimečné bratrské trumpetové duo zahraje na benefici pro Nadační fond Ozvěna. Tento fond dlouhodobě podporuje děti, mladistvé a jejich rodiny, které se potýkají se sluchovým handicapem. Dobrovolné vstupné vybrané formou sbírky na tomto koncertu bude věnované na podporu aktivit fondu. Benefiční koncert se uskuteční v sobotu 13. října v kostele Nanebevzetí Panny Marie v saském Schirgiswalde.

Sdružení hlubokých žesťů je sestaveno z prvotřídních hráčů pozounové a tubové sekce České filharmonie. A jelikož jde o nejdružnější skupinu tělesa, která se spontánně schází i mimo filharmonii, rozhodli se její členové v roce 2004 na jednom ze zájezdů do Japonska, že si společně zamuzicírují i nad rámec pracovních povinností a budou tak kultivovat své interpretační umění v sestavách, jejichž interpretační nároky se blíží komorní hře. Ve světě nejsou podobné soubory neobvyklé. Lahodný, sametový souzvuk a hlavně vyhraněně specifický výraz společné hry několika pozounů a tuby zazní v neděli 14. října v kosele sv. Petra a Pavla v Mimoni.

Concerto Aventino je soubor zaměřující se na provozování evropské hudby 15. – 18. století na dobové nástroje s téměř desetiletou tradicí. V popředí zájmu ansámblu je uvádění programů a projektů, které odhalují mnohdy méně známou tvář evropské hudby od konce středověku po baroko. Od roku 2009 vytvořil soubor Concerto Aventino řadu projektů, zaměřených na klíčové momenty vývoje evropského baroka a renesance. Jedním z nich je i projekt „Concerti da Napoli, Venezia e Parma“ představující elegantní italské flétnové koncerty a sinfonie z dílny Vivaldiho, Manfrediniho, Lea, Barbarelly, Fiorenza či Sarra. Italský esprit, slunce, lehkost a svěžest, to vše nabídne flétnista Jakub Kydlíček a jeho ansámbl v programu Viva Italia! v pondělí 15. října v Kině Máj v Doksech.

Vstupenky na koncerty s výjimkou České Lípy jsou ještě v prodeji, do Schirgiswalde a Mimoně je navíc možné rezervovat ještě i místo ve festivalovém autobusu.

Děkuji Vám za pozornost a přeji příjemné dny!

S pozdravem

Ing. Lucie Johanovská, manažerka marketingu & PR

ARBOR – spolek pro duchovní kulturu, Žižkova 528/6, 470 01 Česká Lípa;

@: lucie.johanovska@lipamusica.cz

www.lipamusica.cz

www.facebook.com/lipamusica

Tagy