weby pro nejsevernější čechy

Střípky z Činoherního studia

Do konce 47. divadelní sezóny Činoherního studia s přízviskem Kdo z koho zbývá pouhých šest týdnů a naše redakce Vám přináší souhrn očekávaných událostí a změn, které se chystají.

NATÁČENÍ ČESKÉ TELEVIZE
V úterý 21.5. a ve středu 22.5. obsadí divadlo Česká televize, aby zde natočila záznam velice úspěšné (a mojí současné nejoblíbenější) adaptace románu Maxe Frische HOMO FABER s  Martinem Fingerem v titulní roli. Úterní představení je již beznadějně vyprodané, pár vstupenek ještě zbývá na středu. Přijďte a staňte se navždy nesmrtelnou diváckou podporou.

PREMIÉRY
Poslední premiérou sezóny bude komedie Williama Shakespeara SEN NOCI SVATOJÁNSKÉ. Pamětníci si jistě vzpomenou, že v devadesátých letech už tento kus na scéně Činoheráku byl v repertoáru (Tomáš Pavelka, Bob Jaškow, Martin Sitta, Jaroušek Šmíd a jiní), a i tehdy to byla velmi úspěšná inscenace. Režírovat bude člověk nejpovolanější Filip Nuckolls. Redakce už zná některé podrobnosti z připravované realizace, které ale nesmí prozradit, aby diváky nepřipravila o mnohá překvapení, a že jich bude. Ostatně, že ve Varšavské a pan režisér Shakespeara umí, o tom svědčí veleúspěšná a pokaždé vyprodaná Zkrocenka čili ZKROCENÍ ZLÉ ŽENY a také výtečná trilogie JINDŘICH VI. Premiéra se uskuteční 27. června na nádvoří hradu Střekov, první repríza 30.6. tamtéž. A už nyní je jasné, že je nač se těšit. Nejnovější kus pak budete mít možnost ještě shlédnout v srpnu na Divadelní zahradě.

DERNIÉRY
Vždy je to trochu smutné, když se některá hra stahuje z repertoáru, ale není vyhnutí. Do konce sezóny nás jich čeká hned pět. V úterý 11.6. půjde naposledy PAZOUR v režii Jiřího Pokorného s Adamem Ernestem v hlavní roli. Z mého pohledu zdařilá a mimořádná inscenace se z nějakého důvodu nesetkala s přízní ústeckého publika. Další červnovou derniérou jsou 22.6. DĚTI Z BULLERBYNU, představení pro děti, které je na repertoáru tři roky. Poslední derniérou v červnu je vlastně trojderniéra vynikajícího počinu JINDŘICH VI, všechny tři díly máte možnost vidět naposledy v jediném dni a to 15.6. (viz dále). K mé veliké lítosti dojde i na stažení mojí oblíbené a skvělé hry TICHO PO PĚŠINĚ, kterou uvede soubor naposledy na Divadelní zahradě v srpnu. Je velká škoda, že ani tenhle kus nenašel patřičnou diváckou odezvu.

DEN SE SHAKESPEAREM
Jak již bylo avizováno, 15. června je přichystán mimořádný divácký zážitek. V jediném dnu a na třech místech v Ústí dojde k poslednímu uvedení všech tří dílů JINDŘICHA VI. První díl se odehraje ve 13.00 v prostorách bývalého rockového klubu TUKAN, druhý díl od 16.30 v Červeném kostele (tedy na místech, kde byly kusy premiérovány). Třetí díl se bohužel neodehraje v Likérce, neboť tamní prostory stihly zchátrat natolik, že již není možné z bezpečnostních důvodů do nich vpustit ani herce ani diváky. Třetí díl tak bude možné vidět od 20.00 hodin přímo pod střechou Činoherního studia, čímž se definitivně celá tato výtečná trilogie navždy odporoučí do historie a vzpomínek. Tak neváhejte, pár vstupenek je ještě k dostání, včetně výhodného předplatného na všechny tři kusy dohromady.

PERSONÁLNÍ ŠKATULATA HEJBEJTE SE
Divadlo je organismus živý a proměnlivý a změny se nevyhnou ani hereckému souboru. K mé velké lítosti opustí soubor po skončení sezóny Vašek Hanzl a Anička Kratochvílová, momentálně se jedná o tom, zda budou dohrávat své role v současném repertoáru či zda dojde někde k přeobsazení jejich rolí. Ještě více mi je pak líto, že na volnou nohu odchází jeden z nejlepších herců v současném souboru Honza Jankovský, který strávil na prknech Činoheráku 13 sezón. U Honzy je však jistota, že všechny své současné role určitě dohraje jako hostující. Přemítám o tom, kdo teď bude hrát CHLAPY, ale třeba nás čeká ještě nějaké překvapení, o kterém ani naše redakce zatím neví. Z nových posil už se nám ve dvou hrách (Pan Kolpert a Lobby Hero) představila a stálou součástí souboru se stala ZUZANA TRUPLOVÁ. Od září bude v angažmá také zatím hostující skvělý PETR UHLÍK (Pornografie, Lobby Hero), který je momentálně v angažmá Na Palmovce. Petra budeme moci vidět i v nejnovější připravované hře Sen noci svatojánské. Soubor doplní od září nová tvář ANDREA BERECKOVÁ, kterou jsme měli možnost zahlédnout už v dubnu v záskoku v Homo Faberovi. Poslední nám známou personální změnou je odchod dramaturgyně Dáši HALADOVÉ na mateřskou, náhrada za ní se teprve hledá.

Tolik z dnešních střípků. Takže víte co…CHOĎTE DO DIVADLA!

 

 

Tagy