weby pro nejsevernější čechy

Lípa Musica 2019

18. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Lípa Musica, který se uskuteční v termínu od 17. září do 26. října 2019 s tradičním letním prologem na hradě Oybin a epilogem ve spolupráci se ZUŠ Česká Lípa v listopadu, je již z poloviny vyprodán.

Po šesti týdnech od zahájení předprodeje vstupenek na jeho hlavní koncertní řadu je prakticky vyprodané srpnové vystoupení Prague Cello Quartet, šluknovský klavírní recitál Miroslava Sekery a jen poslední vstupenky zbývají na vystoupení souboru Tiburtina ensemble v Marienthalu, zahajovací koncert s The King’s Singers v Hejnicích, zahrádecké nokturno při svíčkách s multiinstrumentalistou Sergejem Malovem, vystoupení ukrajinského bajanisty Alexandra Hrusteviche nebo provedení Janáčkova cyklu Zápisník zmizelého v České Lípě. Velkému zájmu publika se těší také závěrečný koncert s legendárním Janoska Ensemble, koncerty uměleckého garanta festivalu, houslisty Josefa Špačka, anebo vystoupení německých hostů – houslistky Julie Schröder a Lautten Compagney Berlin v Prysku. Nezaostává ani populární vybočení v podobě recitálu zpěvačky Lenky Nové a Petra Maláska.

Lípa Musica letos celkově nabídne řadu 22 akcí na 15 místech Libereckého, Ústeckého kraje a v přilehlé části Saska. V jádru dramaturgie zůstává myšlenka prohloubení česko-německého kulturního dialogu a prezentaci vybraných interpretů z ČR i zahraničí. Nad rámec této ústřední linie festivalové dramaturgie se Lípa Musica v roce 2019 hlásí k ideálům „revoluce, svoboda, naděje a víra“ v kontextu letos připomínaného 30. výročí sametové revoluce a návratu ke svobodě a demokracii.

Mezi hlavní hvězdy letošního ročníku se zařadí již avizované fenomenální vokální sexteto The King’s Singers, respektovaní zahraniční instrumentalisté působící sólově i v Berlínské filharmonii a dalších prestižních tělesech, jako Noax Bendix-Balgley, Tobias Feldmann, Sergej Malov, Máté Szücs, Julian Steckel ad., bajanista Alexander Hrustevich, německý soubor Lautten Compagney v čele s renomovanou houslistkou Julií Schröder, nebo populární původem slovenský ansámbl Janoška. Z českých interpretů se návštěvníci 18. ročníku festivalu mohou těšit nejen na Josefa Špačka v různých komorních uskupení, ale také na pěvkyně Simonu Šaturovou, Markétu Cukrovou, violoncellistu Jiřího Bártu nebo klavíristu Miroslava Sekeru.

Festival tradičně nabídne svému publiku i zcela nové lokality, jako je klášterní svatyně v St. Marienthalu, kostel se šikmou věží v Ústí nad Labem, poutní bazilika v Hejnicích, či návrat do Teplic a na zámek ve Šluknově.

Vstupenky na jednotlivé koncerty jsou k dostání ve festivalové kanceláři, na webových stránkách festivalu, ve vybraných koncertních místech nebo v síti Colosseum Ticket společnosti Perfect system. Novinkou pro letošní rok je zavedení českolipského abonmá, které zahrnuje všechny koncerty konané v centru festivalu, a které je díky této nabídce možné navštívit výhodněji. Další novinkou v zájmu co nejvíce zkvalitnit servis poskytovaný návštěvníkům festivalu je zavedení autobusové dopravy do všech lokalit mimo Českou Lípu, nebo moderované rozhovory s umělci před koncerty.

Pro velký úspěch přidáváme druhý koncert Prague Cello Quartet na Oybině

18. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Lípa Musica uvede i v letošním roce tradiční prolog zasazený do ruin klášterního kostela na saském Oybině. Jeho protagonistou bude úspěšné mladé violoncellové kvarteto Prague Cello Quartet, jehož popularita stále roste. S ohledem na to, že zájem publika o tento koncert přesáhl kapacity prostoru, přidáváme druhé vystoupení, které se uskuteční ve stejný den, tj. v pátek 23. srpna 2019 do 22 hodin na stejném místě. V případě nepříznivého počasí bude koncert přesunut z klášterního kostela na hradě Oybin do prostor horského kostela (Bergkirche) v podhradí. Cena vstupenky na tento koncert zůstává 450 Kč a vstupenky je možné zakoupit ve festivalové pokladně, která bude v letních měsících otevřena každé pondělí a středu od 15 do 18 hod., online, v prodejní síti Colosseum Ticket nebo přímo v informačním centru v Oybině.

Prague Cello Quartet je unikátní český soubor čtyř violoncellistů, kteří publiku nabízí koncertní show složené nejen ze známých skladeb klasických mistrů, ale také z populárních filmových melodií, nebo jazzových, popových či rockových hitů. To vše v originální úpravě pro čtyři violoncellisty a jejich nástroje. Cílem souboru je přiblížit klasickou hudbu posluchačům všech věkových kategorií a publikum nejen bavit, ale také inspirovat. Na svých koncertech nešetří vtipem, humornými scénkami i překvapivým zhudebněním netradičních skladeb. Soubor vznikl v roce 2006 a v současném složení hraje od roku 2012. Členové kvartetu, absolventi pražské AMU Jan Zvěřina, Petr Špaček, Jan Zemen a Ivan Vokáč mají na svém kontě řadu individuálních úspěchů i účasti na prestižních domácích i zahraničních festivalech. V rámci PCQ vystupují nejen na českých pódiích – v roce 2016 a 2018 absolvovali turné v Japonsku, v červnu 2017 měsíční turné v Číně a Koreji. Prague Cello Quartet mají na svém kontě tři alba – No.1 (2011), Top Secret (2013) a HAPPY (2018) v tomto roce také přišli s vlastním klipem Fantom opery, který dosahuje mnohamilionových zhlédnutí po celém světě.

Program druhého koncertu souboru na festivalu Lípa Musica zůstává beze změn a nabídne skladby Petra Iljiče Čajkovského, Clauda Debussyho, Antonína Dvořáka, Jaroslava Ježka, ale i Franka Sinatry, Johna Williamse, Ennia Morriconeho nebo Björk ad.

Ing. Lucie Johanovská, manažerka marketingu & PR
ARBOR – spolek pro duchovní kulturu, Žižkova 528/6, 470 01 Česká Lípa;
@: lucie.johanovska@lipamusica.cz
www.lipamusica.cz | facebook

 

Tagy