weby pro nejsevernější čechy

iQLANDIA nabídne celkem osm nových programů pro školy

3D tisk, robotika nebo zkoumání lidského těla, to je jen zlomek toho, co si liberecká iQLANDIA připravila pro školní skupiny. Již od září čekají na žáky základních škol čtyři workshopy v iQFABLABU – chytré dílně digitálního věku, čtyři nové programy v Laboratořích a dva filmy v iQPLANETÁRIU, přičemž jeden z nich je určen i pro mateřské školy.
Pro druhý stupeň ZŠ si od začátku nového školního roku připravil iQFABLAB čtyři zcela prémiové workshopy zabývající se robotikou, vektorovou grafikou a 3D tiskem. Robotice se věnují dva programy, a to Robotika pro starší I – Lego Mindstorms a Robotika pro starší II – Ozoboti. Na tom prvním se žáci naučí sestavit jednoduchého robota a jeho prostřednictvím budou plnit různě obtížné úkoly, čímž budou rozvíjet tvořivé myšlení. Na Ozobotech si děti vyzkoušejí programování prostřednictvím ozokódů (barev), kalibraci a další úkony.
3D tiskem k prostorovému myšlení Workshop zaměřený na 3D tisk pak naučí žáky prakticky využívat poznatky z geometrie v kombinaci s kreativním myšlením. Podle vlastního návrhu, složeného z jednoduchých geometrických tvarů, si budou moci vytisknout originální klíčenku, visačku nebo záložku. Grafikou se budou děti zabývat i na Vektorové grafice, kde si budou moci vytvořit nálepku, kterou díky termolisu zažehlí na tričko či jinou textilii.
Více informací o kapacitě a délce jednotlivých programů naleznete na www.iQfablab.cz.
V Laboratořích poznáte vesmír, lidské tělo, elektrické obvody i optiku.
Další bádání, tentokrát s mikroskopy a jiným laboratorním vybavením, čeká na žáky 8. a 9. tříd základních škol v Laboratořích. Nahlédnou pod „pokličku“ lidského těla pomocí mikroskopů
a následně si v expozicích vyzkoušejí, jak je na tom jejich vlastní tělo. Například si otestují kapacitu plic nebo sílu své mysli. Od biologie se mohou stejně staří žáci přesunout k fyzice, kde se naučí pracovat s jednoduchými obvody prostřednictvím hřebíčkové stavebnice. Z jiného soudku fyziky pak bude program s názvem Zaostřeno na optiku, na kterém se žáci například dozvědí, proč obloha při západu slunce mění barvu. To a mnohem více ze světa optických vláken a čoček objeví na tematické science show. Pro žáky 4. – 6. tříd ZŠ si tým libereckého vědecko-zábavního centra připravil Vesmírnou misi, na níž zjistí, jaké materiály jsou vhodné pro stavbu kosmické lodi, vyrobí si vlastní raketu a vyzkoušejí její letecké vlastnosti, nebo prozkoumají životní podmínky ve vesmíru.
V iQPLANETÁRIU se bude nově promítat film od NASA
Na začátek září si přichystalo i liberecké iQPLANETÁRIUM nové filmy pro školní skupiny, a to jak pro starší žáky, tak i pro ty z mateřských škol. Temné hmotě, velkému třesku, ale i Velkému hadronovému urychlovači se bude věnovat projekce Phantom of the Universe od NASA, který nadchne především žáky druhého stupně ZŠ. Naopak film Se zvířátky o vesmíru, v němž čtyři zvířecí kamarádi chtějí prozkoumat hvězdářskou základnu, bude zajímat nejmenší diváky MŠ.

Tagy