weby pro nejsevernější čechy

Čtyřlístek, pískovce, hračky i experimenty. Dětem v regionu nuda nehrozí

Zaujmout děti tak, aby je muzejní a naučné expozice bavily, je snad jedním z nejtěžších úkolů. Úspěšně se to daří řadě pracovníků těchto institucí v celém kraji. Po nedávné uzávěře v období koronakrize totiž leckde znovu zahájili provoz s novými doplňkovými službami či workshopy a někde dokázali udělat úplně nové expozice.
„Děti bývají nejnáročnějšími návštěvníky. Když je nezaujmete, když se neumíte vžít do tužeb dětské duše, dají jasně najevo, že to co jim nabízíte, je nezajímá. Ti, kteří to s dětmi umí, si však vyslouží jejich opakovanou návštěvu,“ říká Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.
Děti, rodiče a tvořiví nadšenci mohou vyrazit do Fifinčina, Myšpulínova, Bobíkova a Piňďova muzea na zámek v Doksech alias Třeskoprskách. V tamní stálé expozici se dozvědí, jak tento komiks krůček po krůčku vznikal a jak se dodnes tvoří. Zjistí, že komiksová čtveřice je tak známá, že má i vlastní známky a dočkala se i filmového zpracování. Raritou muzea je mimo jiné i to, že se zde lze setkat se všemi postavičkami v téměř životní velikosti, zaboxovat si v Bobíkově tělocvičně nebo zhlédnout filmovou pohádku Čtyřlístku.
Jak přiblížit dětem osvětu v oblasti ochrany přírody prostřednictvím interaktivních expozic dobře vědí v Domě přírody Českého ráje v Dolánkách u Turnova. Pomocí interaktivních prvků tam představují dětem fenomény Českého ráje. Celkem jich je osm a věnují se tématům, jakými jsou vznik Země, pískovcová skalní města, louky, voda či rostlinstvo.
Děti potěší také Muzeum výroby hraček v Jiřetíně pod Bukovou, které přibližuje tradiční výrobu dřevěných hraček. Kdo chce, může se podívat přímo do výroby. V kreativní dílně si je možno koupit předem připravené dílky a složit si hračku podle svých představ. A kdyby to náhodou nedopadlo úplně nejlépe, ve zdejší prodejně mají hraček nepřeberné množství. 
V liberecké iQLANDII to umí s dětmi na jedničku. Svět fascinujících experimentů a zábavy pobaví a upoutá i dospělé. Jednotlivá patra jsou věnována různým tématům, všechny exponáty jsou interaktivní, takže si lze osahat některé fyzikální zákony doslova na vlastní kůži. Rodiče s nejmenšími dětmi mohou navštívit protější IQ Park.

Tagy