weby pro nejsevernější čechy

Muzea oslaví Mezinárodní den archeologie

Oslava nadšení z objevování historie — to je Mezinárodní den archeologie, který připadá na celém světě vždy na třetí říjnovou sobotu. V letošním roce se do této tradiční a oblíbené akce zapojilo Muzeum Českého ráje v Turnově a Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě.

„Archeologie nám umožňuje poznávat historii a často se stává, že archeologové svými nálezy dosavadní poznatky o historii konkrétních míst přepíší. Pracovníci našich muzeí se výsledky své práce řadí mezi špičku české archeologie a veřejnost má možnost se o tomto svátku s jejich nálezy seznámit. Poznají i konkrétní archeology, kteří za nimi stojí,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Muzeum Českého ráje v Turnově si připravilo již na čtvrtek 24. října přednášku a komentované prohlídky. Přednáška Romana Sirovátky seznámí publikum s novými archeologickými objevy turnovských archeologů za poslední dva roky. Uskuteční se v Návštěvnickém centru v hlavní budově Muzea Českého ráje v Turnově od 17 hodin. Tentýž den provede zástupce ředitelky Muzea Českého ráje Jan Prostředník novou expozicí na téma Kostel sv. Alžběty. Ta se nalézá v zámeckém parku v Jilemnici. Dopoledne si ji prohlédnou členové Krajské archeologické komise Libereckého kraje, odpolední prohlídky jsou pak pro každého. Začnou v 15 a v 17 hodin.

Pracovníci Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě uchystali na sobotu 19. října akci nazvanou Malé archeologické putování Českou Lípou. V rámci komentovaných exkurzí se v jejím rámci představí od 10, 13 a 15 hodin ty nejzajímavější archeologické výzkumy v České Lípě; celý okruh je dlouhý dva a půl kilometru.

Za archeologií se lze vydat také přímo do archeologických expozic v Šatlavě, které návštěvníkům přiblíží pravěké osídlení regionu, lokální nálezy z dob středověku a vazby mezi Českolipskem a starověkým Egyptem.

 

Tagy