weby pro nejsevernější čechy

Jízdné mezi Libercem a zimním areálem v Bedřichově od listopadu zlevní

Cestování veřejnou dopravou z Liberce do Bedřichova, nástupního místa Jizerské magistrály, bude od 1. listopadu 2019 levnější. Horní část Bedřichova, která je celoročně vyhledávaným cílem návštěvníků, je obsluhována linkou číslo 18 městské hromadné dopravy (MHD) Liberec. Změna tarifní zóny a s ním snížení jízdného se dotkne také sezónního SKIBUSU Liberec–Bedřichov.

„Do Bedřichova sice jezdí liberecká MHD, ale v posledním krátkém úseku zde již neplatí tarif jízdného MHD“popsal dosavadní stav Martin Půta, hejtman Libereckého kraje a dodal„to často mate cestující při nákupu jízdenky nebo dokonce odrazuje návštěvníky od využívání autobusů směřujících do bedřichovského lyžařského střediska.“

Právě masivní používání osobních aut na úkor veřejné dopravy bylo v loňském roce příčinou častých dopravních kolapsů na přetěžovaných horských cestách.„Zvýšením atraktivity autobusového spojení sjednocením jízdného na úroveň ceny městské hromadné dopravy, můžeme očekávat i úbytek osobních aut, která turistické lokalitě rozhodně neprospívají,“vysvětlil hejtman.

 

„Dohodu statutárního města Liberce a Libereckého kraje o změně jízdného uvedeme do praxe úpravou tarifu IDOL, kterým se řídí integrovaná doprava v celém kraji, tedy i na linkách MHD Liberec“ řekl Jiří Hruboň, ředitel krajského koordinátora dopravy KORID LK. Posunutím hranice zóny se tři autobusové zastávky přesunou ze zóny Bedřichov do zóny Liberec. Toto opatření změní jízdné nejen na lince číslo 18, ale také v sezónním SKIBUSU linky 145 Liberec–Bedřichov, která jezdí zpravidla od vánočních svátků do konce zimní sezóny.

Úpravou jízdného se však také zvýší propad tržeb, který bude dorovnán statutárním městem Liberec a Libereckým krajem.

 

Tagy