weby pro nejsevernější čechy

Den pro dětskou knihu přinese obří šachy i legendárního Krabata

Dalším ročníkem pokračuje tradiční Den pro dětskou knihu, kterou již potřinácté vyhlásil Svaz knihovníků a informačních pracovníků České republiky. Literární akce se uskuteční po celé republice, Liberecký kraj nevyjímaje. Tentokrát se koná 30. listopadu — v sobotu před první adventní nedělí.

„Vítám každou příležitost, kterou připraví knihovníci, ale i nakladatelé a knihkupci pro popularizaci dětského čtenářství. Když děti získají ke knihám silný vztah, obvykle jim vydrží po celý život,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Krajská vědecká knihovna v Liberci zve v tento den od 9 do 13 hodin všechny dětské čtenáře i jejich rodiče. Účastníky čeká soutěžní stezka Hop z knížky do knížky, kde se děti přenesou do různých pohádek a příběhů a budou plnit netradiční úkoly. Pro děti uchystali pořadatelé též tvůrčí dílny, kvízy nebo burzu vyřazených knih. V tento den se noví dětští čtenáři také mohou registrovat zdarma.

Milovníci her ocení možnost vyzkoušet si společenské hry od firmy Mindok a zúčastnit se turnaje ve hře s názvem Krabčáci. Zájemci si budou moci také zahrát šachy na obří šachovnici.

Spolek Societas Amicuum ve velkém sále knihovny od 10 hodin uvede program s názvem Děti hrají dětem. Vystoupí v něm dětský mnichovohradišťský divadelní soubor Děti pódia ve vlastním zpracování známé lužickosrbské legendy o Krabatovi ve hře nazvané Příběh z čarovného mlýna.

„Liberecká knihovna se propagaci čtenářství, a to zejména u dětí, věnuje systematicky. Akcí a kampaní takto zaměřených je celá řada, ale Den pro dětskou knihu patří k nejzajímavějším. Rádi se proto tohoto projektu každoročně účastníme a svým dílem se snažíme přispět k šíření povědomí o tom, že čtení je pro děti jednou z nejdůležitějších dovedností, která ovlivní kvalitu jejich života,“ uzavřela Dana Petrýdesová, vedoucí odboru služeb Krajské vědecké knihovny.

 

Tagy