weby pro nejsevernější čechy

Rudolf Jenatschke, kněz který fotografoval

Ústecký archiv a muzeum se spojily a před koncem roku vydaly knihu Kněz posedlý fotografií, knihu – monografii, věnovanou Rudolfu Jenatschkemu, který dělal to, co je dnes naprosto běžné – fotografoval. Dělal to ovšem v době, kdy to zdaleka tak běžné nebylo, a tak díky jeho píli a – hodí se to řici o knězi? – posedlosti, máme k dispozici spoustu fotografií , které dokumentují život na severu Čech v první polovině minulého století.

Příběh Rudolfa Jenatschkeho (narozen 11. prosinec 1879) v krátkosti shrnuje Petr Karlíček a my se můžeme znovu přesvědčit o tom, jak bylo to minulé století pitomé a jak míchalo a ničilo životy ve velkém i každému zvlášť.

Připomenu tedy jenom to, že  fotografická kariéra Rudolfova začala podivnou náhodou v roce 1904, kdy při svém kněžském angažmá v Krásné Lípě vyfotografoval půjčeným (!) fotoaparátem z právě renovované věže kostela místní náměstí a jeho fotografie zaznamenala okamžitý úspěch, takže  ji krásnolipský knihkupec okamžitě vydal a s úspěchem prodával jako pohlednici!

Zajímavý osud měly ale Jenatschkeho fotografie, které byly součástí muzejního archivu a od šedesátých let byly často využívány jako fotky ilustrační. Mnoho z nich bylo dokonce v archivu postupně přenálepkováno – původní popisky byly přelepeny novými, které ovšem neuváděly jméno původního autora.

Díky péči historiků Vladimíra Kaisera, Petra Karlíčka a fotografa (v tomto případě předpokládám i scanneristy) Jiřího Preclíka už je ale vše napraveno a, podle informací ze zdrojů blízkých muzejní kavárně, víme, že těch znovuobjevaných fotografií je mnohem víc, než se do první Jenatschkeho monorafie vešlo.

Tagy