weby pro nejsevernější čechy

Břetislav Tureček – Nesvatá válka o svatou zemi

Žijeme teď v takové coronadobě, kdy se především počítají coronaoběti a jediné zprávy, které se toho viru netýkají tak úplně, jsou ty, na kolik miliard coron nás to všechno přijde. A tak byla pro laickou veřejnost skoro  k přehlédnutí zprávička o tom, že si náš současný a dva minulí ministři zahraničí dovolili dloubnout otevřeným dopisem do jinak celkem nedotknutelného Izraele, za jeho plány obsazovat palestinská území. To vše v atmosféře právě skončených několikanásobných izraelských voleb, souzení jejich premiéra, atd., atd.

Je vlastně zvláštní ten neutuchající zájem českých médií i diplomacie o tento bolavý kus světa. Není to ekonomicky zajímavé, nepřináší to žádný politický vliv, zůstává snad jen tradice toho zájmu, který je setrvačným motorem sama sebe. Je vlastně s podivem, že třeba ČT tam má stálého zpravodaje a žádného třeba na Balkáně, který je pro Čechy vlastně druhým domovem. K tomu ještě přičtěme jistou nepřehlednost našich vztahů k dotčeným oblastem, kdy si jeden není jistý, komu vlastně fandíme a proč … pojďme se o tom dozvědět víc.

K tomu se zdá nanejvýš vhodná kniha Břetislava Turečka – Nesvatá válka o svatou zemi. Ta kniha vám v tom sice neudělá jasno (ono by to šlo jen stěží), ale přece jen vám jisté okno do toho světa otevře. Je plná osobních příběhů a setkání autora nejen se zástupci mnoha stran sporu, ale i s nestrannými lidmi (klasicky největší část) s jejich pohledy na jejich životní reality, historické spory, nesmiřitelnost soužití, ztráty blízkých, státní šikanu … atd. Samotné čtení na mě mělo zajímavý vliv, kdy si člověk nejdříve řekne .. aha, šmejdi palestinský takhle to je! … aby si za pár stránek řekl .. aha, šmejdi izraelský, takhle to teda je! …. aby o kus dál  konečně pochopil, že šmejdů je stejně na všech stranách, drtivé většině lidí jsou náboženské spory a násilí odporné ( jen o tom moc nechtějí mluvit) a … a pak tu existuje skupina lidí, kterým vlastně současný stav vyhovuje a jeho vyřešením by se jim vlastně zhroutil celý jejich svět. Je to zamotané jako kabely po divokém koncertě.

Autor Břetislav Tureček jistě dobře ví, o čem mluví. K tomu ho opravňují jeho mnoha a mnohaleté zkušenosti, … a sám také rozhřešení nedává. Ona jednoduchá řešení ani neexistují. Naopak v závěru ještě autor poukazuje na to, jak v tom v dlouhodobém hledisku plave i český přístup. Situace je to složitá a vlekoucí se. Konec konců to dokazuje i kniha sama, jež byla poprvé vydána Knižním klubem v edici Universum už v roce 2011, aby druhé vydání přidal v roce 2018 … a stále je aktuální.

Tagy