weby pro nejsevernější čechy

Severotoulky s Janem Civínem [Mukařov – Bílý Kostelec – Konojedy]

Mukařov – Bílý Kostelec – Konojedy

Rádi chodíte po severních Čechách? Hlavní turistické taháky jste už navštívili, nebo se jim vyhýbáte? Nejvíc vás baví trasy a místa, kam „noha bělocha ještě nevkročila“? Každý výlet berete trochu jako dobrodružnou výpravu, během které „odstraňujete bílá místa na mapách“? Jste duší spíš Robinson než pan Brouček? Severotoulky jsou v tom případě určeny přesně pro vás. Pravidelně v nich totiž budu uveřejňovat tipy na výlety po méně známých koutech Českého Středohoří, Labských pískovců, Českého Švýcarska, Krušných a Lužických hor. 

Hic sun leones

Nekonečné lockdowny mají svoje výhody. Dřív jsme s partnerkou chodili na túry pouze v neděli, dnes můžeme vyrazit, kdy se nám zlíbí. Severní Čechy jsme díky tomu prošli křížem krážem. Přitom jsme se dostali na úžasná místa, o kterých jsme neměli sebemenší tušení. V Itálii, Rakousku, Portugalsku nebo Švýcarsku by se na ně stály fronty, ale tady o nich ví jen hrstka zasvěcených. V tom spočívá kouzlo kraje, který začíná za Portou Bohemicou: je rozlehlý, rozmanitý a divoký. Kolonizován je pouze částečně.

Devadesát procent  výletníků se koncentruje na Milešovce, Lovoši, Děčínském Sněžníku, Komáří Vížce a Jedlové, u Panské skály nebo v Hřensku. Pár kilometrů vedle však nepotkáte živou duši, ačkoliv se jedná o destinace stejně významné a neméně kouzelné. Řadou míst dokonce nevedou žádné turistické značky. To ovšem skýtá široké pole možností pro dobrodruhy nejhrubšího zrna, kteří se nebojí podlehnout svým romantickým pudům. Kdo by ostatně nechtěl prozkoumat tajemné území, kde žijí lvi a kde domorodci dychtí po sekyrkách a ohnivé vodě? 

Bedekry zatím mlčí

Víte například, že v Mukařově stojí torzo gotické zvonice ze 14. století a v Bílém Kostelci ruiny barokního svatostánku z roku 1733? Už jste se někdy byli podívat na čedičových sloupcích v Konojedech, které připomínají bochníky chleba? Ne? Vážně? Pak byste to měli napravit, než se o jejich existenci dozví Klub českých turistů a čínské cestovní kanceláře. Dlouho to trvat nebude. Věřte mi.

Pokud jste středně zdatní výletníci, můžete vyrazit na 18 kilometrovou túru z Klínků přes Dolní Šebířov, Náčkovice, Mukařov, Bílý Kostelec, Konojedy, Dubičnou, Lukov, Lukovsko, Svobodnou ves až do Úštěka. Třeba tudy.  Pokud by vám to nestačilo, můžete si cestou odskočit na nedalekou Víťovu rozhlednu. Pokud se ale chystáte na výlet s dětmi, jste staří a nemocní, můžete si trasu libovolně zkrátit. Začít lze např. v Mukařově, kde staví autobus, nebo dojít pouze do Dubičné, odkud jezdí vlak. A pokud jste lenoši non plus ultra, můžete výlet absolvovat autem. Celá trasa totiž vede po asfaltu. To by ovšem byla věčná škoda, poněvadž se jde po hezkých, málo frekventovaných silničkách, na nichž se vyhnete jinak všudypřítomnému bahnu. Převýšení je mírné a terén nenáročný. 

Pozůstatky dávné civilizace

Vedle malebných vesniček a ohromujících výhledů na východní Středohoří a severozápadní Kokořínsko, se můžete těšit na geologické orgie pro začátečníky i pozůstatky vyspělé civilizace, kterou před lety vyvrátily hordy nájezdníků. Noví domorodci i přespolní kolonisté jsou nicméně krotcí a v některých případech vstřícní až přátelští. Pastí a otrávených šípů se bát nemusíte.

Vynechat byste určitě neměli výše zmíněnou zvonici v Mukařově. Najdete ji na konci obce, nalevo hned u silnice. Původně u ní stál ještě barokní kostel, který bohužel nepřežil normalizaci. Ani se zvonicí to ovšem nevypadá nejlépe. Přestože se jedná o státem chráněnou památku, dnes stojí pouze její západní část. Regrese navíc pokračuje. Zvonici obklopuje trochu zpustlý, avšak velmi pěkný hřbitov, na němž je mimo jiné pochován lokomotivführer Josef Fiedler. Mašinfírové totiž kdysi mívali stejný status jako piloti dopravních letadel. 

Genius loci

Neméně zajímavý je ovšem i rozpadlý kostel svatého Havla v nedalekém Bílém Kostelci. Jeho genius loci si v ničem nezadá s torzy klášterních chrámů v Panenském Týnci a Dolních Kounicích. Školních dítek, prodejců slonoviny ani cucačů energie se však bát nemusíte. Kromě pár domorodců nejspíš nikoho nepotkáte. Ačkoliv svatostánek stojí uprostřed obce, ze silnice není vidět. Musíte najít tu správnou odbočku doleva, která se vine mezi chalupami. Vstupné se neplatí a dovnitř je možné nakouknout, byť je to zakázáno. 

Vynechat byste ovšem neměli ani barokní zámek v Konojedech. Původně se jednalo o klášter servitů neboli Služebníků Mariiných. Proto je součástí areálu kostel Nanebevzetí Panny Marie. Zámek i kostel se právě opravují. Stojí na návsi, takže je nemůžete minoutou. Konojedské bochníky však vidět nejsou. Ty se totiž nacházejí v kopci nad zámeckou zahradou. Jedná se o lom z 19. století, který odkryl řadu příčných lávových proudů. Odměnou za pětiminutový výstup vám budou druhé Čertovy varhany, jež působí, jakoby vypadly z Cesty do pravěku.

Tajný tip

Než z Úštěka pojedete domů, určitě se zastavte v jídelně za kostelem, zvlášť pokud rádi objevujete chutě a vůně exotických kuchyní. Samotný výlet vám zabere 5 – 6 hodin: podle toho, jak jste zdatní chodci, jak dlouho se kocháte, svačíte nebo navazujete obchodní a diplomatické styky s domorodci. Nejlepší je vyrazit za jasného počasí, abyste si mohli dosyta užít výhledy, avšak mlha má taky něco do sebe. Ve vzduchu nasyceném vodní párou je totiž možné zahlédnout stíny dávných časů i zbloudilé duše starousedlíků. 

 

Tagy