weby pro nejsevernější čechy

Českolipský komorní cyklus pokračuje světovou kytarovou premiérou online

Čtvrtá sezona Českolipského komorního cyklu bude v důsledku přetrvávajících restriktivních protiepidemických opatření i v květnu pokračovat pouze online. Druhý letošní koncert nabídne v úterý 11. května premiérové setkání dvou významných kytarových osobností. Ikonický Pavel Steidl se na jednom pódiu poprvé setká s reprezentantem mladší generace, kytaristou a úspěšným skladatelem Lukášem Sommerem. Na programu budou virtuózní skladby pro sólovou kytaru i kytarové duo a očekávaná světová premiéra Sommerova dua Sonatina in Re zkomponovaného přímo pro Českolipský komorní cyklus. Koncert se uskuteční v kostele Mistra Jana Husa v České Lípě bez přítomnosti diváků a bude i tentokrát volně zpřístupněn na youtube kanálu a webových stránkách cyklu s možností podpořit cyklus zakoupením dárcovské vstupenky.

O kytaristovi Pavlovi Steidlovi uvedl časopis Classical Guitar Magazine, že se jedná o interpreta, který má smysl pro hudební vtip a zároveň jej umí přenést na publikum. Italský klasický kytarista Oscar Ghiglia chválil Steidla za to, že jeho provedení klasiky překypovalo rozmanitostí a neuvěřitelnými novými nápady. V mezigeneračním premiérovém setkání Pavla Steidla s Lukášem Sommerem se divákům představují nejen dva osobití interpreti, nýbrž i dvě originální skladatelské osobnosti. Pavel Steidl je uznávaným autorem kytarových skladeb. Lukáš Sommer píše nejen kytarovou hudbu. Jeho kompozice pro kytaru jsou však zcela unikátní oblastí jeho tvorby, přináší nejen naprosto novátorské postupy, nýbrž i vzdávají hold těm, kteří se odvážným klasicko-kytarovým experimentům věnovali před ním. Tento duch bude, dá se čekat, přítomen i ve zbrusu nové Sommerově skladbě Sonatina in Re, která je napsaná pro dvě kytary přímo pro Českolipský komorní cyklus a v závěru koncertu bude uvedena ve světové premiéře.

Koncert bude volně zpřístupněn na youtube kanálu a webových stránkách cyklu. V případě zájmu o dobrovolný příspěvek je možné využít online předprodejní systém na www.clkc.cz a zvolit příslušnou výši daru pořádajícímu spolku, nebo je možné individuálně se spojit s pořadatelem a zvolit odpovídající formu.

Příští koncert cyklu je plánovaný na 15. června jako open air koncert v Městském parku v České Lípě. Jeho protagonistou bude soubor Bardolino, který představí svůj program Cesta kolem světa za 80 dní coby originální směsici klasické hudby, etna a jazzu. Koncert bude volně přístupný.

Cyklus se koná za podpory Ministerstva kultury, Libereckého kraje, města Česká Lípa a rodiny Tichých. Záštitu nad cyklem převzaly Ing. Květa Vinklátová, náměstkyně hejtmana, řízení resortu kultury, památkové péče a cestovního ruchu a Ing. Jitka Volfová, starostka Města Česká Lípa.

Tagy