weby pro nejsevernější čechy

18. Lípa Musica nabídne tento týden dvořákovský večer, růžencové tango i dialog hlasů a strun

První říjnový týden pokračoval 18. festivalový ročník Lípy Musicy mimořádnými instrumentálními večery i poctou Janáčkovi.

Vystoupení Lípa Musica Sextetu pod vedením uměleckého garanta Josefa Špačka v obsazení předních světových sólistů mladší generace – Tobias Feldmann, Sergey Malov, Máté Szücs, Gabriel Schwabe a Tomáš Jamník – v saském Waltersdorfu bylo unikátním uměleckým zážitkem, který do místního evangelicko-lutheránského kostela přilákal rekordní počet návštěvníků. Brilantní virtuozitu nabídl i tradiční večer při svíčkách v zahrádecké sv. Barboře, kde se podruhé představil Sergej Malov, coby fenomenální multiinstrumentalista mistrně ovládající housle a méně známý, avšak velmi zajímavý nástroj violoncello da spalla. První říjnový týden završil janáčkovský vokální večer v České Lípě, na němž se s úspěchem vystoupili Jaroslav Březina, Eliška Weissová, Martin Kasík a další pěvkyně.

Říjnová nabídka festivalu Lípa Musica bude ve středu 9. října pokračovat další poctou české hudbě, tentokrát Antonínu Dvořákovi, v podobě uvedení jeho Moravských dvojzpěvů v podání festivalové debutantky, sopranistky evropského formátu Simony Šaturové, festivalovému publiku známé a úspěšné mezzosopranistky Markéty Cukrové a klavíristy Vojtěcha Spurného. Koncert bude dalším pokračováním ústecké kapitoly a uskuteční se na Zámku v Děčíně. V pátek 11. října se v Prysku představí výjimeční němečtí hosté, čerství držitelé prestižní ceny Opus Klassik – soubor Lautten Compagney – společně s vynikající houslistkou Julií Schröderovou. V jejich podání zazní růžencové tango, zdánlivě neslučitelný svět regionálního rodáka H. I. F. Bibera se světem Astora Piazzolly v inovativním projektu Mystérium. Druhý říjnový týden završí premiéra v Ústí nad Labem, pro kterou festival zařadil vystoupení svého rezidenčního tělesa – Scholy Gregoriany Pragensis společně s populárním violoncellistou Jiřím Bártou v projektu, který je dialogem lidského hlasu a strun a současně i hudby napříč staletími. Poslední vstupenky na všechny tyto koncerty  jsou ještě v prodeji.

Tradiční festivalovou zastávkou v Ústeckém kraji, který festival zařadil do svého prestižního programu Rodinné stříbro, je již řadu let Zámek Děčín a jeho Knihovní sál. V letošním roce sem festival ve středu 9. října zasazuje pokračování pocty české hudbě. Po sobotním janáčkovském večeru je připraven večer dvořákovský, který festivalovému publiku nabídne jeden z nejoriginálnějších projevů mistrovy hudební fantazie, který Dvořákovi otevřel dveře k mezinárodnímu věhlasu, Moravské dvojzpěvy. Pěveckých partů v tomto díle se ujme duo respektovaných pěvkyň, které se tomuto tématu s úspěchem věnovali i na nedávno vyšlé a kriticky ceněné nahrávce pro Supraphon, tedy Simona Šaturová a Markéta Cukrová. Simona Šaturová je pěvkyní mezinárodního formátu, která s úspěchem vystupuje na předních evropských operních scénách a své renomé si vydobyla i v koncertním repertoáru, o to větším potěšením je, že se poprvé představí i na festivalu Lípa Musica. Markéta Cukrová patří k předním českým mezzosopranistkám, které také zanechávají výraznou stopu i na mezinárodní scéně a po řadě vystoupení především v oblasti staré hudby, se festivalovému publiku Markéta Cukrová představí i jako interpretka české hudby 19. století. Pěvkyně doprovodí klavírista Vojtěch Spurný, který současně provede i několik klavírních děl Dvořáka včetně Eklogů.

„Dvojzpěvy jsou typickým dílem Antonína Dvořáka a jeho širokého hudebního srdce. Autor zachovává lidovou notu,ale zároveň k ní přidává svůj intelektuální obsah a silnou citovost. Lidovou hudbu povyšuje a zároveň hluboce respektuje. K tomuto druhu tvůrčího přístupu mám velký obdiv,“ říká Markéta Cukrová, autorka myšlenky projektu a dodává: „My jsme se do Dvojzpěvů beznadějně zamilovali! Komořina je nejobtížnější disciplína v rámci klasické hudby. Vyžaduje velkou technickou i muzikantskou připravenost, hodně síly, tvůrčí energie a fantazie. A to všechno dvojnásob, pokud je autorem Dvořák. Je potřeba pečlivě číst jeho zápis, nic nepřehlédnout. Když jste dostatečně pozorní, Dvořák vás dílem přesně provede. Ve Dvojzpěvech je plno něhy, poezie, humoru. Nejsou výlučnou hudbou pro fajnšmekry, jsou naopak přístupné a srozumitelné všem posluchačům.“

V pátek 11. října bude festival pokračovat zastavením v kostele sv. Petra a Pavla v Prysku, který je taktéž tradiční lokalitou na festivalové mapě, tentokrát na Liberecku, a který se v posledních letech stává místem přehlídky zejména hostů z Německa. V letošním roce se zde představí výrazná osobnost německé houslové školy Julie Schröderová ve spolupráci s berlínským ansámblem Lautten Compagney. Toto těleso paří ke špičkovým ansámblům na světové scéně, které na sebe poutá pozornost nejen pro uměleckou preciznost, ale také neotřelost připravovaných projektů, za které v letošním roce získalo prestižní cenu Opus Klassik. Umělci společně představí unikátní, improvizačně laděné propojení barokní hudby s argentinským tangem, jehož společným jmenovatelem je mystérium lidstva, víry a lásky…

Svoboda improvizace nás přivedla ke spojení těchto dvou hudebních stylů časově sobě tak vzdálených. V srdci jsou si však Biber a Piazzolla velmi podobní – oba zhudebňují nepopsatelno a mysteriózno a oba komponují svou hudbu velmi intimně a smyslově, že se až hranice ztrácí a posluchač si až se zpožděním uvědomuje, co právě slyšel. Prostřednictvímnašich improvizací se navíc hranice rozpouštějí ještě více. Toto spojení zdánlivě vzdálených stylů nás znovu a znovu inspiruje. Příběh o Ježíši se jako červená niť vine skrze náš večer. Od raně barokních emocionálních příběhů zhudebněných v Růžencových sonátách, kdy zažíváme, jak anděl přináší dobrou zprávu Marii, jak duch svatý sestoupil na Marii a jak Marie přijímá Ježíše, přes drastické hudební ztvárnění Ježíšova ukřižování a ponižování. A do toho vyprávíme příběh z jiné perspektivy, Piazzollovu Morte del Angel, tedy Smrt anděla…,“ představuje projekt houslistka, umělecká vedoucí Basilejského orchestru a freiburská profesorka hry na housle Julie Schröderová.

Festivalovou nabídku tohoto týdne uzavře premiérové představení v Ústí nad Labem, kde se Lípa Musica koncertně představí poprvé ve své historii. Pro tuto mimořádnou příležitost bylo dramaturgicky zvoleno vystoupení rezidenčního ansámblu festivalu, Scholy Gregoriany Pragensis, uměleckého vedoucího Davida Ebena. Koncert se uskuteční v kostele se šiknou věží, tedy v kostele Nanebevzetí Panny Marie. Z bohatého repertoáru tohoto evropsky úspěšného vokálního tělesa zazní projekt Dialog lidských hlasů a strun, na němž Schola spolupracuje s neméně slavným violoncellistou Jiřím Bártou. V ohnisku projektu je mnohovrstevnatý dialog mezi lidskými hlasy a violoncellem, které se zvukově snad nejvíce ze všech nástrojů blíží právě lidskému hlasu. Projekt však představuje i mimořádný dialog mezi hudebními epochami od gregoriánského chorálu až po soudobou hudbu reprezentovanou skladateli, jako je tatarská komponistka Sofia Gubajdulina nebo estonský skladatel Arvo Pärt. I tento koncert se uskuteční díky laskavé podpoře Ústeckého kraje v rámci programu Rodinné stříbro.

Poslední vstupenky na všechny projekty tohoto týdne jsou ještě v prodeji.

Děkuji za pozornost a přeji příjemný den!
S pozdravem

Ing. Lucie Johanovská, manažerka marketingu & PR
ARBOR – spolek pro duchovní kulturu, Žižkova 528/6, 470 01 Česká Lípa;
@: lucie.johanovska@lipamusica.cz
www.lipamusica.cz | facebook / instagram / youtube

Tagy