weby pro nejsevernější čechy

Střídmí klusáci ve vánočních kulisách Osvěžovny

Na severní části našeho českého, tedy zde sudetského severu, v tom výběžku napravo (moje zdejší babi by použila termín „v tom camfrňousku“), se nachází město Frýdlant. Je to možná spíš městečko, záleží, jak se na něj díváte. Každopádně v tom městě nebo městečku je výtečná Osvěžovna. Jazzová osvěžovna, v této roční době utopená za zasněženými okénky překrásného historického domu v Kostelní ulici. A v této Jazzové utopené osvěžovně mají výtečné dorty, polévky, kávu, ale také lokální pivo a jiné moky.


Mimo to zde ale pořádají také kulturu, na Frýdlant často ne úplně obvyklou, což člověka znalého místních poměrů velice potěší. Nejen komorním prostorem, ale také vstřícnou, voňavou atmosférou, v tomto adventem zešíleném čase obzvláště milou svým klidem a pohodou.

Měla jsem štěstí (a rezervaci) a v pátek se mohla podívat na vystoupení pražských Střídmých klusáků v kulisách višní, jejichž předvánoční koncert je zde již tradicí. Koncert této chlapecké kapely v již nechlapeckém věku byl balzámem na duši i uši. A za to děkuji.
Frontmanovi klusáků, Jakuba Folvarčného jsem položila několik otázek, tedy byla jsem předem varována, že Jakub nemá rád klišoidní otázky, vzala jsem to vážně a přemýšlela celý den, vypotila toto:

Kubo, odkud máš tu modrou čepici, proč se na koncerty přezouváš a zpíváš v košili naruby?

Dobrý den, milý čtenáři: čepice je kytaristy Václava, libereckého rodáka z rodu Jelínků, používám ji s jeho svolením jako rekvizitu při rapových částech koncertu; paní Mocové, ženě našeho bubeníka, která je ševcovou, vzdávám hold přezouváním se do „bosobot“, v nichž se pohybově mnohem snáz tvoří, než v obuvi zimní. Jedny mám od ní darem…a s tou košilí, to je takový symbolický rituál, až se ti, milý čtenáři, jednou obrátí život naruby, porozumíš mi.

Jaké je tvé oblíbené vánoční cukroví?
Hrušková křížala.

Všimla jsem si, že inklinujete k rapu a slovenskému popu, máte nějaké své oblíbené autory, trendy, ze kterých čerpáte inspiraci?

Vím, že se to v rozhovorech nesluší, takže odpověď NE si nechávám pro sebe, ale co já vím, neskládám to sám a tak ani nemohu správně odpovědět. Inspiruje nás vše, co jsme kdy slyšeli, řekl bych, ze všeho si chceme trošku vzít a trošku utahovat, to je náš přístup, chystáme se na operu teď.

Jakube (a to mne zajímá doopravdy), jak vznikla tato přepěkná vánoční tradice koncertů v Jazzové osvěžovně?

V provozním Standovi a jeho ženě Majdě se snoubí filantropická lokální snaha s hlubokým, až radikálním fanouškovstvím namířeným k naší skupině, tak nás tu chtějí mít každý rok. Pravidelnosti na místním letním Tátafestu naprosto nechtěně, ale urputně logisticky vzdorujeme a Vánoce se ukázaly být vhodnou příležitostí, k níž náš hudební kabaret přilepili tavkou … má to veliký potenciál, vznikají tu nezapomenutelné skvosty. Namátkou jedna vánoční haiku:

Vánoční koule

Vánoční stromeček

ozdobený varlaty

a pod ním

já a ty

A pak poslední, již klišoidní a nevyhnutelná otázka:
Budete k vidění a poslouchání zase někdy někde na severu? Nebo i jinde?

Naplánován je v tuto chvíli jen koncert na příští Vánoce zase ve Fried Landu, to je tradice opravdu železobetonová, ale moc rádi bychom v průběhu roku zahráli v Liberci; tuším, že budeme pozváni na jaře do Ústí nad Labem; s divadlem, tedy Ústavem Úžasu, se jistě zjevím, nemám ale v tuto chvíli k mání žádné termíny…

Naopak pozvat mohu do Prahy a to na jistotu: zavedli jsme nový povánoční významný den: 10.leden je Den Faldíkůvzdání, kdy můžete spolu s námi vytančit v Malostranské Besedě všechno cukroví a „salátky“ a filátka a krocánky … jsi srdečně zván, milý čtenáři, dress code je tentokrát jednoduchý, pruhovaný, podélně či příčně, jak je libovo…příjemný slunovrat všem.

 Já velice děkuji za rozhovor, ještě prozradím, že Jakub je spoluautorem nové písničky o betlémském světle pro skauty. Tato písnička je velice chytlavá, takže jestli si chcete celý den něco broukat (jako teď já), proklikejte se k ní zde –>
Líbí-li se vám atmosféra Jazzové osvěžovny, jistojistě ji při návštěvě Frýdlantu nevynechejte –> fb.

A pokud vás zajímá tvorba Klusáků a Jakuba Folvarčného, podívejte se sem, sem nebo sem...

Krásný adventní čas všem!

Tagy