weby pro nejsevernější čechy

Řachanda v Liberci: Hra, která se zvrtla

Liberecká činohra zahájila rok 2022 uvedením komedie Hra, která se zvrtla. Ta má už několik uvedení na českých scénách za sebou a  i přes požadavky na scénu, která musí fungovat a „kazit se“ tak jak je předepsáno je pravděpodobně divácky vděčným titulem pro diváky, kteří netouží po hlubokých myšlenkách, ale po odpočinku a relaxaci.

A takových je dost, bylo to vidět v hledišti, které bylo velmi uspokojivě zaplněné i v okamžiku, kdy hned vedle na náměstí před libereckou radnicí probíhal koncert, který byl součástí doprovodného programu Jizerské padesátky .

Hra, která se zvrtla měla premiéru v Londýně už před deseti lety a stala se globálním hitem.

Zápletka není složitá, čeká nás divadlo na divadle; amatérský, chcete-li ochotnický soubor uvádí detektivku na velké scéně, principál slibuje konečně skvělý zážitek, ke kterému očekávaně nedojde, ale dočkáme se různých překvapení, dveří které se neotvírají když mají, otevírají když nemají, padajících obrazů, hereckých selhání, ale i hereckých improvizací, které situaci zachraňují. Cokoli, co na jevišti vidíme se stát mohlo (a možná i stalo, divadelníci vědí), ale tady to máme zhuštěné a koncentrované do dvou hodin.

Nejsem si jistý, ale podle toho co se dá o této hře najít na videoportálech, bych se skoro vsadil, že se jedná o franšízu, tedy o představení u kterého nekupujete jenom scénář, ale i podrobný návod k použití a že, kdekoli na světě na tuhle hru půjdete, uvidíte víceméně to samé a jak moc to bude dobré (nebo špatné) bude záležet na dispozicích souboru vyrovnat se s požadavky na přesné načasování groteskních akcí, choreografii a klaunsko  — artistické schopností.

Liberecký soubor se snaží, co mu síly stačí a v rámci žánru odvádí slušné výkony.

Divadelníci znají termín utírat si hubu židlí, tady se stal principem a i když osobně nejsem na tenhle způsob zábavy fanda, přiznávám, že funguje, alespoň do té míry, že dokáže do divadla přitáhnout diváky.

Osobně mě příjemně překvapil Jakub Kabeš, sice vystudovaný herec, ale zároveň pracovník propagačního oddělení divadla, ale tahle figura je přesně ta, která mu sluší.

Pokud vím, bylo zkoušení Hry, která se zvrtla velmi komplikované a důvodem byla samozřejmě ta choroba, která komplikuje úplně všechno. Dovolím si proto předpokládat, že souhra souboru bude plynulejší, že se takzvaně vochodí a že Hra, která se zvrtla třeba začne fungovat tak, že je to všechno víc doopravdy než že je všechno nachystané. Až to tak bude, tak bych to chtěl jistě vidět znovu.

Zdá se, že nasazení titulu lze brát z pohledu divadla jako dobrou volbu, zároveň dodám pro čtenáře tohoto webu, kteří mě znají (a to jsou skoro všichni)), že tohle představení nemusejí všichni milovníci snášet úplně bezbolestně. Já to vydržel až do konce.

Tagy