weby pro nejsevernější čechy

Vísecká rychta oslaví masopust s basou, zabijačkou i Červenou Karkulkou

Ras, Turek i Kobyla. Tyto a mnohé další masky nabídne tradiční první akce nové sezony ve skanzenu Vísecká rychta v Kravařích na Českolipsku, pobočce českolipského Vlastivědného muzea a galerie. Maškary bude hostit v sobotu 26. února od 10 hodin dopoledne, ti, kteří přijdou v masce, mají vstup zdarma.
„Vísecká rychta je skoro na hranicích našeho regionu, a právě třeba masopust je příležitostí si naplánovat výlet s rodinou a seznámit se s tradicí, kterou představuje,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.
„Již u vchodu do areálu rychty budou návštěvníky vítat masky s malým občerstvením. Také letos nebudou chybět v průvodu tradiční postavy, jako je Ras, Turek, ale hlavně Kobyla, která bude symbolicky podříznuta a znovu vzkříšena jako symbol přicházejícího jara a něčeho nového,“ dodal ředitel Vlastivědného muzea a galerie Zdeněk Vitáček.
Masopustní veselí budou doprovázet řemeslníci s ukázkami své tvorby, chybět nebudou ani a tvůrčí dílny a domácí zabíjačkové občerstvení zajistí místní restaurace U Doušů.
O zábavu se v průběhu dne postarají ochotníci. Ve 13 hodin odehraje soubor HRAjeto z Nového Boru pro děti pohádku s názvem Červená Karkulka. Novoborští herci naplní také důležitý masopustní zvyk – vynesení ortelu nad basou, na kterou jsou svaleny všechny hříchy a příkoří, která místní občany za poslední rok postihla, přičemž své stížnosti na zlovolnou basu mohou vznést i sami návštěvníci.
Vesnický masopust v prostorách prastaré roubené rychty skýtá nevšední zážitek, na který jsou všichni srdečně zváni. Není třeba připomínat, že více masek znamená více legrace. Pro příchozí v masce je tedy jako obvykle vstup zdarma.

Tagy