weby pro nejsevernější čechy

Křehkost, ladnost, elegance. Flaška je výstavou roku ústeckého muzea

Nejen na poměry ústeckého muzea, ale na ústecké poměry všeobecně, byla v úterý 15.3. nebývale hojná účast hostů na slavnostní vernisáži nejnovější muzejní výstavy FLAŠKA. Více jak sto padesát hostů, mezi nimiž bylo možno zahlédnout třeba i divadelního režiséra Filipa Nuckollse nebo větší množství studentů, přivítal v úvodním proslovu ředitel ústeckého muzea Václav Houfek. Připomněl také dlouholetou tradici výroby obalového skla v ústecké sklárně, která trvala téměř 150 let. V současnosti již  sklárna neexistuje, ale svého času to byla největší a nejvýznamnější sklárna na obalové sklo ve střední Evropě.

„Když jsme přemýšleli o názvu výstavy, vsadili jsme na expresivnější, méně spisovné pojmenování Flaška. Lahev, to je taková věc neutrální, ale k flašce máme svým způsobem každý velmi osobní vztah. Počínaje flaškou kojeneckou  přes flašky denně v praktickém životě užívané a hojně rozšířené až po ty závěrečné flašky s infuzí. Zvláště příznačný se nám také zdál název Flaška pro naše příhraničí,“ řekl v úvodním slovu mimo jiné ředitel muzea.

Připomněl také, že muzeum je vlastníkem jedné z nejrozsáhlejších sbírek obalového skla mezi veřejnými institucemi ČR. Velkou zásluhu má na této skutečnosti jeho předchůdce PhDr.Miroslav Grisa, který v sedmdesátých letech zachránil obrovskou vzorkovnu lahví právě z ústecké sklárny a který byl také mezi hosty slavnostní vernisáže.

Součástí vernisáže byl vtipný pseudodokument o velkém nálezu flašky v Hamburku (který údajně odstartoval nápad na současnou výstavu)  a české muzejní výpravě na záchranu tohoto artefaktu  přesně ve stylu velikána Járy da Cimrmana. Velmi osvěžující!

Výstava je otevřena ve čtyřech sálech prvního patra muzea. Jejím organizátorem a kurátorem je Bc. Jakub Doležel, který je zároveň konzervátorem a kurátorem sbírky lahví (rozhovor o přípravě této výstavy najdete tady). Významnou měrou se o podobu výstavy zasloužil i architekt Jan C. Löbl z FUD ústecké univerzity. V brzké době bude k celé výstavě vydána historická publikace, mapující historii ústecké sklárny a její význam.

Výstava bude otevřena do dubna 2023 a vy si ji rozhodně nenechte ujít.

Tagy