weby pro nejsevernější čechy

Lužická padesátka se blíží

Bylo krásné odpoledne, jedno z těch teplých, co nám nadělil březen, než se znovu ochladilo. Hrádecká hospůdka V zatáčce jen hučela, obsluha pobíhala od stolu ke stolu, vonělo tu jídlo a hosté spokojeně usrkávali pivo. U stolu alespoň trochu odděleného od všeho shonu a hluku seděla
skupinka chlapů na další pracovní schůzce. A téma? Lužická padesátka.
Sedím mezi nimi a poslouchám, místy se ptám, abych mohl napsat článek do Hrádecka, který se možná objeví i jinde. Nakonec se zdržím přes dvě hodiny a musím přiznat, že to bylo příjemné setkání s opravdovými nadšenci.

Schylovalo se k tomu už dlouhý čas, pobočka Klubu českých turistů v Hrádku nad Nisou změnila své vedení. Uskupení, které dokázalo uspořádat 50 ročníků legendárního pochodu, a to i v posledních letech kdy většina členů už skutečně zestárla, předběhl čas. Patří jim obdiv a úcta, na to nikdo nezapomíná, přesto generační obměna byla nevyhnutelná. Ne že by se stávající členové na činnosti klubu dále nepodíleli, ale otěže a odpovědnost přebrali mladší. Novým předsedou se stal Petr Nývlt. Ten s sebou do klubu přivedl přátele včetně svého bratra. “Bratři jak se patří”, směje se a hned dodává, jak mile jej překvapilo nasazení, se kterým se všichni pustili do práce. Bratr Martin obratem vyjmenovává další nové členy, kteří pilně pracují: Ondra Mlejnecký, Vašek Patočka, Lukáš Vojáček. Každý má na starosti něco.  Ondra podniká a spolupracuje s lesními podniky. Dobře se vyzná v lužických hvozdech u nás i za hranicemi v Německu. Stal se z něj plánovač tras. Nestačí jen navrhnout cestu, je třeba získat i povolení a
slušně se domluvit s lesními správci, kam mohou a kam ne, aby nedošlo k nějaké komplikaci. Trasy by v letošním roce měly zavést poutníky na
nová místa. Oblíbená pětadvacítka tak například povede na Grabštejn, Bílý Kostel a Vápeňák. Padesátka zase nabídne vedle tradiční Luže a
Hvozdu i krásná místa v německé části hor. Letos bude velice náročná a pořadatelé upozorňují, že jí neujde každý. Zájemci musí být dobře připravení, čeká je odhadem dvanáct hodin dřiny cestou nahoru a dolů. Lukáš Vojáček vytvořil pochodu webové stránky. Naleznete je na adrese www.luzicka50.cz a již dnes jsou na nich k dispozici údaje o jednotlivých trasách, důležité informace a v neposlední řadě i možnost registrace
včetně zaplacení účastnického poplatku. To vše v češtině, polštině i němčině. Web je první velkou novinkou, kterou dnes zmíníme. Ano, pochod dosud žádné internetové stránky neměl a jedním dechem dodejme, že spolu s nimi se Lužická padesátka dočkala i facebookového profilu.
Vašek navržené trasy prochází, prý někdy i bloudí a nachází jiné varianty. Zároveň se mu zalíbilo značení turistických cest a po tátovi přebral místo mezi značkaři. Kamarádi zlomyslně dodávají, že značí cesty, aby příště věděl kudy dál.


Turistika bývala v Čechách velice populární, jenže v posledních desetiletích jako by se zájem o ni vytrácel. Proto se ptám všech u stolu, co je svedlo dohromady. Shodují se na tom, že všichni rádi chodí, milují přírodu a také nezapomněli na to, jaká byla Lužická padesátka v době, kdy byli ještě dětmi. Jednou ze vzpomínek byl pohádkový les, který se po dlouhé době podařilo oprášit již v minulém ročníku. Na děti čekalo plnění úkolů u rozcestí pod Popovkou. Letos to bude ještě zábavnější, místo jednoho zastavení potěší pohádkový les malé turisty na trase hned několikrát.
Postupně se hledá nejlepší místo pro start i cíl. Od loňska se 50-ti kilometrová trasa startuje na náměstí a do budoucna se uvažuje o začátku akce na Kristýně, která by pochodu mohla poskytnout vedle krásného prostředí i ideální zázemí včetně ubytování. Cíl se stěhoval již před třemi lety na Dolní Sedlo. Odvážný krok se vyplatil a účastníci i pořadatelé si jej pochvalují. Sedelské hřiště ožilo atrakcemi pro děti, střílelo se z luku, malovalo na obličej, dovádělo ve skákacím hradu.
Navíc u táboráku vuřty chutnají nejlépe. Turisté se baví ještě dlouho po tom, co prošli cílem. Kratší je potom i čekání na odvážlivce, kteří se vydali na nejdelší trasu. Letos to čekání zpříjemní i DJ Roura.
Turistika byla i je v neposlední řadě také o setkávání a navazování nových přátelství. Současné vedení hrádeckých turistů by rádo obnovilo historicky dobré vztahy s kolegy z Chrastavy. Dál rozvíjet by se měla spolupráce s turistickým klubem v nedaleké Bogatynii. Silného partnera pro pořádání akce získali také v hrádeckém Domě dětí a mládeže Drak.


Mladá krev tak navazuje na to nejlepší, co se podařilo jejich předchůdcům vybudovat. Zajímavé setkání, které jsem se Vám pokusil přiblížit, jsem opouštěl s dobrým pocitem. S elánem a nápady téhle partičky nemám o budoucí osud Lužické padesátky žádný strach.
Objevili se v pravý čas.
Lužická padesátka vstoupí do další padesátky své existence 7. května 2022. Tak neváhejte a přihlaste se!

Tagy