weby pro nejsevernější čechy

Setkání, divadlo pro všechny a pohodu slibují na nedělní odpoledne Promyky z Ústí nad Labem

Bylo, nebylo, na Klíši žily, byly tři ženy, které milovaly děti, divadlo a přály si oživit místo, které nazývaly domovem. Říkaly si Promyky. Jednoho dne se rozhodly, že tohle všechno spojí a tak vznikla akce Divadlo všem. A i přes to, že se to může zdát pohádkou, příběh je skutečný, protože letos se koná již druhý ročník s názvem Divadlo (o)všem. Letos má však už komunitní podobu, protože se do její realizace zapojili další sousedé jako tvůrci, a to kupříkladu skrze sousedské instituce jako je Severočeská knihovna města Ústí nad Labem. Ta si připravila výtvarnou dílnu, burzu knížek, ale i pohádku Jak myška hledala kamarády. Jak doplňuje jedna z členek neformální uskupení, Olinka Jarolímková „odpolední program vyplní i kreativní sousedé, a to žáci a zaměstnanci Základní školy Palachova, kteří si připravili vystoupení na motivy pohádky O Červené Karkulce a O perníkové chaloupce“. 

Ale to samozřejmě není vše. V neděli 29.5. od 13 hodin ve Vrchlického sadech na Klíši se diváci malí, střední i velcí díky podpoře Ústecké komunitní nadace, společnosti Greif či Statutárního města Ústí nad Labem mohou těšit na profesionální uskupení Loutky bez hranic s představením Bramborové království, na Husy na tahu, které ztvární Divadlo DAMDAM či na Divadlo Krabice Teplice. Tradicí každé sousedské události uskupení je charitativní sbírka a osvěta v oblasti neziskových služeb, bez kterých se současná společnost neobejde a která si zasluhuje pozornost i podporu. Mezi ně patří hospic. Organizace pečující o nevyléčitelně nemocné a jejich důstojných odchod, ale i pozůstalé. Jak uvádí Michaela Valášková zastupující třetinu Promyk: „Přijde nám důležité pomáhat těm, kteří jsou schopni zajistit maximální komfort v té části života, které se většina z nás obává. V situacích, na které se nikdo nechce připravovat a respektovat přirozenost smrti jako součástí života každého z nás. Osobně mám s touto službou zkušenost a bezesporu bych bez pomoci jejich zaměstnanců odchod mého člena rodiny tak dobře nezvládla. Mám k nim obrovský respekt.“ Letos je tedy sbírka určená Hospicu sv. Štěpána v Litoměřicích, kterou mohou návštěvníci podpořit dobrovolným příspěvkem nebo návštěvou fotokoutku, kde si za poplatek mohou udělat fotografii s různými kulisami a tím i přispět. Kromě divadla, bazaru, výtvarné dílny budou v parku k dispozici i dobrovolní hasiči ze Střekova a drobní lokální podnikatelé, kteří nabídnou různorodé dobroty, od piv z malých pivovarů po konžské speciality.

Tento parádní den je zcela zdarma. Park je bezbariérový, zkrátka otevřený všem. Jak tvrdí Lucie Melničáková, doplňující trio organizátorek: „Reagujeme na posilující individualismus, digitalizaci zábavy, negativismus, tak oslabující znalost živé kultury. Zároveň jsou mezi námi takoví, kteří si divadelní představení nemohou kvůli finančním potížím dovolit. Chceme tedy co nejvíce divadlo přiblížit komukoliv a ukázat, že je to obohacení, zábava, relax, také společenská událost, která propojuje příběhy, fantazií, smíchem nebo společnou řečí. A to je náš záměr. Spojovat lidi a jejich energii, kterou Ústí potřebuje“.

Kelímek na pití a dobrou náladu s sebou, pořadatelky totiž vybízí k udržitelnosti.

(zdroj Promyky)

Tagy