weby pro nejsevernější čechy

Putování krajinou pískovcových skal k padesátinám CHKO Labské pískovce

K padesátým narozeninám Chráněné krajinné oblasti Labské pískovce věnovala Správa NP České Švýcarsko veřejnosti novou netradiční ekovýchovnou hru, která zavede zvídavé návštěvníky na zajímavá místa zdejších pískovcových skal. 

Nejsevernější rozhlednu, skalní hrádek, trpaslíky, skalní město a další lokality, které soutěžící v průběhu hry navštíví, nebyly vybrány pouze pro své přírodní a návštěvnické hodnoty, ale také z důvodů jejich dostupnosti hromadnou dopravou. Návštěvníci se proto na vybraná místa dostanou bez problémů vlakem prostřednictvím Dráhy národního parku či autobusovou veřejnou dopravou. Při svém putování Labskými pískovci za přírodními i turistickými skvosty našich pískovců tak zanechají minimální ekologickou stopu a přispějí svým chováním k udržitelnému turistickému ruchu.

Hlavním cílem celé hry z pohledu návštěvníka je získání odpovědí do tajenky a také nalezení tajemných symbolů, které dané místo charakterizují, a které jsme na lokalitě ukryli. Jako důkaz o nalezení odpovědí i symbolů slouží návštěvníkům záznam v odpovědním formuláři, který si mohou vyzvednout na informačních střediscích v regionu NP České Švýcarsko, nebo si jej stáhnout a vytisknout na www.npcs.cz/quest. Na uvedené stránce jsou také k dispozici herní pravidla.

Na prvních deset nejrychlejších soutěžících čeká odměna v podobě udržitelných produktů, které pomáhají (www.ceskeparky.cz).

A protože narozeniny slaví CHKO Labské pískovce pouze v letošním roce (1972–2022), bude i naše soutěž dostupná návštěvníkům pouze do 15. listopadu 2022. Více informací k akcím, připraveným k padesátému výročí založení CHKO Labské pískovce naleznete na www.npcs.cz/50.

Tagy