weby pro nejsevernější čechy

Nový dobrovolnický program pomůže onkologickým pacientům i jejich blízkým

Amelie je centrum poskytující psychosociální pomoc pro onkologicky nemocné a jejich blízké. Spolu s Krajskou nemocnicí Liberec nyní připravuje dobrovolnický program pro onkologii. Dobrovolníkem se může stát kdokoliv nad 18 let.

„Práce dobrovolníků spočívá především ve zpříjemňování času v nemocnici onkologickým pacientům. Tato práce je velmi důležitá. Velmi si vážím všech, kteří jsou ochotní nezištně věnovat svůj volný čas dobrovolnické činnosti,“ uvedl Vladimír Richter, radní pro resort zdravotnictví.

Dobrovolnický program Amelie vznikl již v roce 2007 a v tuto chvíli funguje v Praze, Olomouci, Hradci Králové a ve středních Čechách. Je specifický tím, že se zaměřuje na úzkou oblast onkologie a zároveň nabízí účast i lidem, kteří sami s onkologickým onemocněním mají zkušenost.

„Dobrovolník může například roznášet tiskoviny, křížovky, předčítat pacientům, tvořit s nimi či se projít po oddělení. I obyčejné popovídání a přítomnost někoho dalšího dává pacientům na chvíli zapomenout na nemoc a trápení,“doplnila koordinátorka dobrovolníků Amelie v Liberci Jitka Pavlatová. Další možnost uplatnění dobrovolníka je fungování na ambulanci onkologie, kde předává pacientům informace a poskytuje občerstvení při čekání. Do podpory onkologicky nemocných se lze zapojit i jako lektor či pomocná síla v samotném Centru Amelie.

Každý z dobrovolníků získá školení v oblasti dobrovolnictví a onkopsychologie, pojištění, pravidelnou supervizi, metodické vedení, další vzdělávání a zázemí profesionální neziskové organizace.

Tagy