weby pro nejsevernější čechy

Výstava Tomáše Mařase

Vestibul budovy Krajského úřadu Libereckého kraje bude od středy 2. listopadu hostit výstavu Tomáše Mařase Alter ego. Vernisáž se uskuteční v 16 hodin. Expozice potrvá až do konce listopadu. Více informací v pozvánce v příloze. Přiložen je též i životopis autora. 

Tomáš MAŘAS

Dětství prožil v Praze, kde se také v roce 1971 narodil. Dospívání pak v Zákupech a České Lípě, kde strávil většinu dosavadního života. V současnosti žije v Liberci. Původní profesí sklář se zaměřením na výrobu forem, který už bezmála tři dekády pracuje v médiích, se malování a kreslení věnuje od dětství.

Přestože nemá formální výtvarné vzdělání, spolupracoval například se společností Crystal Caviar, pro kterou navrhl sady sklenic nebo motivy pro pískované skleněné stěny do interiérů. Ilustracemi přispěl do již neexistujícího časopisu Ikarie.

Velkoformátové oleje maloval pro tetovací salony (např. Hannah Tattoo) a intenzivně se věnoval také návrhům tetování. Některé z nich publikoval i tattoo art magazín Tetování.

V první dekádě tohoto století se intenzivně věnoval keramice. Kromě autorských plastik tvořil také prostorově objemné mísy nebo vázy. Okouzlen architekturou a inspirován její rozmanitostí a styly vytvořil desítky dekorativních věží a majáků. V posledních několika letech se soustředil výhradně na malbu, kresbu a drobnou grafiku.

V duchu zakladatele konceptuálního umění Marcela Duchampa tvrdí, že to není samotný umělec, kdo dává dílu smysl, ale divák, který přivádí dílo do spojení s vnějším světem tím, že dešifruje a interpretuje jeho další vnitřní možnosti a tak přispívá k tvůrčímu dílu.

„Autor do svého díla promítá vlastní ideu, poselství i myšlenku, ale teprve divák ji formuje na základě vlastních zkušeností a prožitků,“ tvrdí Tomáš Mařas. To je důvod, proč jsou názvy jeho děl výhradně pracovní a autor je často doplňuje, rozšiřuje nebo mění na základě přibývání dalších významů. Původně se pojmenování děl bránil, ale kvůli lepší orientaci při výstavách a prezentacích mají alespoň „provizorní“ jména.

„Náměty mohou přicházet nečekaně, jako sny nebo obrazy v bdělém stavu,“ říká autor o inspiraci. V dílech reflektuje aktuální dění (Macho), stejně jako téma enviromentální (Sea, Blue industrial). S oblibou kombinuje lidská i zvířecí těla s technikou (Boardog, Sisters) a experimentuje s tvarem i barvou (Attack). Ve svých dílech ale nejčastěji nahlíží do temnějších zákoutí lidské povahy a duše (Slaughterhouse, Golem).

„Některá díla jsou temnější, protože mám stále silnější pocit, že lidstvo svoji šanci udělat svět lepším promrhalo vlastní malostí, chamtivostí a bezohledností. Události posledních měsíců a let ukázaly, že dokážeme najít svojí lepší stránku, ale vždy jen na chvíli. Poté nad zodpovědností, nejen k dalším generacím, opět zvítězí pohodlnost a neochota vzdát se, byť jen části vlastního pohodlí a komfortu.“

Tagy