weby pro nejsevernější čechy

Vinnetou a Old Shatterhand hledají Poklad na stříbrném Labi

V pátečním večeru 3. února chyběl před ústeckým Hraničářem jen ten červený koberec. Ale jinak mohutná návštěvnost a rozjařená atmosféra odpovídala váze události, kterou byla světová filmová premiéra. Tentokrát ovšem nešlo o nový blockbuster, i když kdo ví…

Muzeum města Ústí nad Labem prezentovalo veřejnosti pětici krátkých filmů Poklad na stříbrném Labi, které jsou významnou součástí dlouhodobého projektu i nedávno otevřené výstavy v muzeu. Cílem projektu je ukázat zájemcům nejzajímavější pokladylabského údolí, ať už to jsou nerosty, horniny, vyvřeliny, vzácná flora nebo zastupitelé zvířecí říše. Projekt je dílem přírodovědeckého oddělení muzea pod vedením Mgr. Laďky Filipové PhD a byl mimo jiné podpořen Norskými fondy.

Ještě nikdy jsem nezažil, že by při sledování naučných filmů s enviromentální tématikou bylo takhle veselo. Nabité hlediště se chvílemi otřásalo smíchy a po skončení jednotlivých kraťasů a v samotném závěru odměnili diváci celý nápad a jeho tvůrce bouřlivým aplausem. Je téměř jisté, že to bylo především výběrem dvojice, provázející všechny filmy. V roli legendárního náčelníka Apačů  se zaskvěl Dan Dittrich a jeho bílého bratra si s velkou chutí vystřihl herec Divadla na Vinohradech Jirka Maryško. Ten, jak ukázaly závěrečné titulky, byl také spoluscénaristou a režisérem všech pěti filmů.

Celým večerem osobitým způsobem provázeli historik ústeckého muzea, dnes také senátor Martin Krsek (který si v jednom z dílů zahrál entomologa se síťkou na motýly) a sám pan režisér.

Kompletní pětici filmů můžete momentálně vidět na již zmíněné muzejní výstavě, na webovkách www.pokladnastribrnemjezere.cz a v nejbližší době budou umístěny i na youtube. Filmy pak budou nabídnuty školám jako edukační materiál.

Tagy