weby pro nejsevernější čechy

Paměti z karantény jsou ojedinělou publikací v rámci muzejní činnosti ústeckého muzea.

Publikační činnost ústeckého muzea je poměrně bohatá. V poslední době se však objevily v jeho portfoliu velmi vydařené knihy co do obsahu i grafickým zpracováním, které doprovázely neméně vydařené muzejní výstavy. Namátkou bych připomněl výtečnou publikaci Písky (výstava bohužel utrpěla nástupem doby covidové), opravdu skvělé knihy připomínající dva ústecké fotografy Rudolfa Jenatschke či Karla Gottsteina a také z poslední doby opět výbornou publikaci ke končící výstavě Flaška.

V úterý 14. března 2023 byla za hojné účasti návštěvníků pokřtěna poměrně výjimečná kniha Paměti z karantény. Exkluzivní je nejen její grafická podoba, ale především obsah, neboť se na něm podíleli občané a obyvatelé Ústí nad Labem svými osobními příspěvky ve formě osobních vzpomínek.

Knihu představil autor a editor celého projektu, historik ústeckého muzea a senátor Martin Krsek. Připomněl, že datum bylo vybráno záměrně, protože na den přesně před třemi roky začal největší a nejtvrdší z lockdownů v počátcích corona krize. V ten den se zavřely dveře všech kulturních institucí, tedy divadel, kin, galerií a také muzeí. Nikdo pak netušil jak se celá situace kolem covidu-19 vyvine a jak dlouho bude trvat.

„Nikdo nevěděl, kdy se budou moci muzea s výstavami znovu otevřít. Byl to šok a zároveň obrovská výzva hledat nové cesty k návštěvníkovi, který k nám najednou nemohl. Nešlo jen o to pokračovat v práci jinými prostředky, motivovala nás touha v nastalé krizi nějak pomáhat…“, píše v úvodním slovu knihy Martin Krsek.

Výzvy, aby lidé v zastaveném čase , kdy se nemohlo opravdu nic, než sedět doma, sepsali svoje zajímavévzpomínky na minulost, využily stovky a tisíce lidí nejen z Ústí nad Labem, ale i z jiných regionů republiky a dokonce i z Německa (v knize samotné jsou zastoupeny čtyři příspěvky německých občanů, z toho dvou vysídlenců). Stovky jich zveřejnilo ústecké muzeum na svých facebookových stránkách, které měly náhle až stotisícovou návštěvnost.

Kniha obsahuje jen zlomeček, třináct příspěvků, pamětí z války, z odsunu, z normalizace. Je zároveň připomínkou podivné doby covidové, tedy doby, na kterou bychom mnozí rádi zapomněli.  Pokřtěna byla stylově, totiž v rouškách, které byly symbolem počátku celé covidové doby, a místo tradičního šamapusu byl použit dezinfekční prostředek. Součástí večera bylo představení všech třinácti přispěvatelů osobně.

Publikaci lze zakoupit v pokladně muzea.

(foto Jiří Preclík)

Tagy