weby pro nejsevernější čechy

Bretaní inspirovaná výstava Jana T. Mastika

Českolipská galerie Jídelna, v areálu bývalého augustiniánského kláštera, hostí výstavu libereckého malíře Jana Tomáše Mastika. Výstava s názvem Bretaňpředstavuje jeho olejomalby, kresby uhlem, plenérové studie a ukázky z výtvarných cestovních deníků z četných cest po Bretani.

Jan T. Mastikdlouhá léta pracoval jako grafik, malíř a výtvarník na volné noze. Později pracoval jako grafik v reklamní agentuře. V roce 2016 se rozhodl vyslyšet naléhavé volání svého srdce a vrátil se ke svobodnému povolání – na volnou nohu jako malíř, grafik a lektor výtvarných kurzů pro dospělé; aktuálně vede kurzy olejomalby a akvarelu v Ateliéru Tuba v Liberci. Za sebou má několik skupinových výstav, ta aktuální v galerii Jídelna je jeho první samostatnou. Jeho obrazy jsou zastoupeny v soukromých sbírkách v České republice i v zahraničí.

Výstava s názvem Bretaň reprezentuje autorovu tvorbu z posledních let jako vyznání a fascinaci touto krásnou, tajuplnou a jím milovanou lokalitou na západě Francie. „Nejraději maluji svůj vnitřní svět, představy a sny. Jedním z nejdůležitějších zdrojů fantazie je pro mě magie cestování a poznávání, která mě oslovuje už od útlého dětství,“ vysvětluje Jan T. Mastik.

Slavnostní zahájení výstavy proběhne za účasti autora v sobotu 14. října 2023 v 16.00 hodin.

Výstava potrvá do 31. prosince 2023.

Tagy