weby pro nejsevernější čechy

Crime, MeetFactory

V předvečer prvního výročí útoku Ruska na Ukrajinu IDivadlo MeetFactory scénické čtení hry Crime ruské dramatičky Asji Vološiny. Zachycuje v ní psychické rozpoložení Rusů, kteří aktivně nesouhlasí s Putinovou agresí, a zároveň poukazuje na principy vymývání mozku u těch opačně smýšlejících a diváci ústeckého Kultu ho mohli vidět z asi půlročním zpožděním ve čtvrtek 12/10/23.

Byl jsem jedním z nich a naprosto souhlasím s touto anotací, takže pouze ocituju: Děj hry Crime se odvíjí chronologicky, od prvních útoků 24. února až do konce června 2022. Hlavní hrdinka – Ruska označená jako „TY” – s čím dál tím větším úžasem a zděšením sleduje nejen vývoj války, která se zvrhává v genocidu, ale také jak si někteří členové její rodiny a někdejší přátelé nechávají vymýt mozky ruskou propagandou. V rychlém sledu se střídají projevy podpory (od přátel v Rusku i v zahraniční) a nenávisti (babička-patriotka, známí či anonymní pisatelé).

Představení a jeho téma je silné (jak by ne!), ty kteří ale dění na Ukrajině sledují pozorně od samého začátku (jako autor tohoto textu) (bohužel) nepřekvapí, jenom doplní o přehlédnuté detaily a o vklad autorky, která byla tak strašně blízko.

Hrůzné je, že jsem v podstatě celé dvě hodiny přemýšlel o tom, jestli je možné čekat na konci nějakou očistnou katarzi a ta se nekoná, protože tenhle bod, kdy by mohla nastat prostě neexistuje. Tohle zjištění vás potom zatlačí do sedačky a jenom koukáte do ztemnělého sálu vzteky nebo beznadějí ochromeni a paralyzováni o to víc, že minulý týden vypukl další, izraelský konflikt a toho vzteku i beznaděje je na jednoho člověka tolik, že je těžké to snést.

A noční procházka temným Ústím nad Labem vás rozhodně neuklidní.

Tagy