weby pro nejsevernější čechy

Kam za výhledem na Trosky? Na Čechovu vyhlídku nedaleko Rovenska

Odkud jsou možná nejhezčí výhledy na panorama hradu Trosky? Pomyslnou hitparádu by dost možná mohla vést Čechova vyhlídka v Boreckých skalách. Nalézá se nedaleko Rovenska pod Troskami.

K vyhlídce vede cesta po modré turistické značce z Borku pod Troskami do Rovenska. Po výstupu k vrcholu výšiny Bor, který se nalézá v nadmořské výšce 360 metrů, se otevře ze skalnaté terasy Boreckých skal nádherný výhled do kraje s panoramatem hradu Trosky.
Nechybí lavička, na které lze posedět a pokochat se nádherným výhledem.  Vyhlídka nese jméno po slavném českém spisovateli, novináři a nadšeném cestovateli Svatopluku Čechovi, který v roce 1891 pobýval v Rovensku pod Troskami. Měl tehdy dlouhodobě pronajatý pokoj v hostinci U České koruny; ten byl v sedmdesátých letech minulého století zbořen a na jeho místě stojí rovenské nákupní středisko.
Rád se toulal po okolní přírodě, která mu velmi učarovala a inspirovala ho – nejčastěji vycházel na procházky do Boreckých skal, kde se kochal vyhlídkou na hrad Trosky. Rovenštísi Svatopluka Čecha velmi považovali: v parku na jeho počest v roce 1913 vztyčili bustu a vyhlídku v Boreckých skalách pojmenovali jeho jménem.

Tagy