weby pro nejsevernější čechy

Výstava 100 let hračky v českých zemích (Mnichovo Hradiště)

Ve výstavních místnostech Městského muzea Mnichovo Hradiště je do konce prázdnin k vidění výstava 100 let hračky v českých zemích.

Muzeum je umístěno ve zdejším zámku, obhospodařuje 2. patro, kde je stálá expozice a 2 výstavní místnosti, do nichž jsem před časem nahlédl při jiné příležitosti. K nové návštěvě mne pobídla skutečnost, kterou možná všímavější zaznamenali i u nás na FB:

Spolek Jiřík z Jiříkova a Spolek jiříkovských betlémářů se obrací na aktivní veřejnost našeho Šluknovského výběžku v následující věci. V září, přesněji ve dnech 23.-25.9., jak už bylo dříve stanoveno, bude uspořádána výstava pod heslem Kdo si hraje, nezlobí. Proto se znovu obracíme na všechny, kteří by mohli zapůjčit pro tuto výstavu své výtvory z Lega, Merkuru, či jiných stavebnic, dále modely všeho druhu, nebo dětské hračky z dob, kdy ještě nebyly tablety ani chytré telefony, aby se nám ozvali. Výstava se bude konat ve výstavních prostorách betlémářského spolku v Jiříkově, tj. v bývalé spořitelně na náměstí, a jistě zaujme dospělé, pro které bude vzpomínkou, tak i děti, pro které může být inspirací.

Kontakt na Vaše nabídky i případné dotazy je: Oldřich Podzimek, tel.: 736 482 500, e-mail: lo.podzimkovi@atlas.cz

Protože už jsem probíral tuhle skutečnost s organizátory, prostě jsem vyrazil na výzvědy.

Inu, mám pocit, že při troše dobré vůle a štěstí to v Jiříkově dopadne na jedničku.

Ale zpět k výstavě v Mnichově Hradišti – samozřejmě je tu spousta unikátních exponátů, které se člověku jen tak doma neválí. Ale spousta jich je takových, které člověku prošly rukama, ba mnohé z nich ještě ukrývá někde v krabicích ve skříni či pod postelí. Není tu toho tolik, jako třeba v Jablonci nad Nisou, ale průřez historií slušný a zajímavý, občas doplněný vysvětlujícími texty. Věděli jste třeba, že PEXESO je slovo novodobé, a navíc české?

Měl jsem takový pocit, jako nedávno v Chebu – když si najednou člověk uvědomí, že se vlastně sám stává muzejním exponátem, protože věci, které ještě stále považuje za předměty denní potřeby, se staly vzácností a součástí sbírek…

>

Tagy