weby pro nejsevernější čechy

Filmová kancelář Ústeckého kraje

Už je to nějaký čas, kdy jsme referovali o natáčení české komedie Bourák. Tím však bylo řečeno pouze A, ale ono zbylo třeba i B…

To, že se točí, není samo sebou. A to, že se točí u nás na severu, už vůbec. Vždy je třeba něco, co rozhodne, pomůže – servis, lokace, a taky peníze. Protože peníze dělají peníze, jak známo. A aby byly, aby to fungovalo, je „něco“ potřeba.

Nebo ještě z jiné strany. Kdy naposledy jste měli možnost poslouchat někoho, kdo pro svou práci hoří, koho baví, kdo je z ní nadšený a umí o ní poutavě vyprávět?

Na natáčení jsme takovou osůbku potkali. Jmenuje se Barbora Hyšková a jejím „dítětem“ je fkúk – Filmová kancelář Ústeckého kraje. Jasně, lákání domácích i zahraničních filmařů nějakým způsobem funguje i na celorepublikové úrovni, ale v podstatě každý kraj má snahu stáhnout maximum k sobě, ať z toho region něco má. A právě kvůli tomu vznikají takové instituce, jako filmové kanceláře (přesto republiková spolupráce funguje – fkúk je regionálním partnerem národní kanceláře Czech Film Commission).

Kancelář pro Ústecký kraj vznikla v roce 2016 pod křídly Krajského úřadu Ústeckého kraje, odboru regionálního rozvoje, oddělení cestovního ruchu. Jejich náplní je obecně „propagovat Ústecký kraj jako atraktivní destinaci pro filmová a televizní natáčení a sloužit filmařům jako nezávislý zdroj informací a prostředník v komunikaci s místními úřady, soukromými subjekty a obyvateli„, ale co všechno se pod tím skrývá, to si snad ani normální smrtelník nedokáže představit. Může se jednat o vytipovávání  lokací, výpomoc s přípravou smluv (a to nejen pro filmaře, ale i pro filmem dotčené subjekty), komunikaci s úřady, tiskový servis – informace o omezeních a uzavírkách, nebo při zvýšeném hluku nebo osvětlení při nočním natáčení. Dále také popularizaci castingu, vytipování ubytování, shánění ochranky a dalších služeb pro film, hledání filmařsky nadané srnky, zařízení vlny na Labi. Všechno se dá, pokud se chce. A že to tahle kancelář zvládá od začátku, o tom svědčí i její ocenění – v roce 2017 získala titul Film Friendly.

Rapl 

Foto: Archiv fkúk

Sever

Foto: Archiv fkúk

Svět pod hlavou

Foto: Archiv fkúk

Za dobu svého působení má v repertoáru kancelář už pěknou řádku zářezů – přes producenta Čestmíra Kopeckého to byl jako první Hastrman (Ondřej Havelka), pak třeba Úsměvy smutných mužů (režie Dan Svátek), Jan Palach (Robert Sedláček), Jan Žižka (Petr Jákl), ze zahraničních třeba Jojo Rabbit (Taika Waititi) nebo The Aftermath (James Kent), a samozřejmě mnohé seriály, třeba Most! (Jan Prušinovský) nebo Rapl II (Jan Pachl).

Úsměvy smutných mužů

Foto: Archiv fkúk

Ale to zdaleka není všechno. Postupně se přidává činnost nad rámec těchto povinností – zařizování předpremiér, novinářských dnů a poslední dobou charitativní akce. Fkúk spolupracovala s Mosteckým a Litoměřickým hospicem, nebo s dobročinnou organizací Zdravotní klaun. Je také významným partnerem filmových festivalů – ELBEDOCK a FIFELI.

Foto: Archiv fkúk