weby pro nejsevernější čechy

Vyžírky přece!

Všechno podléhá paní módě. To co si oblékáme, co jíme, co nejíme, čemu se smějeme, čemu nesmějeme ( a hlavně proč a komu), co si koupíme, co hnedka zahodíme, protože je to prostě nemožné! … a tisíce a tisíce jiných věcí. A také samozřejmě koho volíme. Ne však podle stranickosti kandidáta nebo dokonce (nechť!) podle jeho myšlenek. Mám teď na mysli jejich profese.

Kdo by z pamětníků rušných devadesátek nepamatoval tu kulturní vlnu herců a zpěváků, kteří zasedli v parlamentních lavicích. Jak blízké a inteligentní se zdály ty známé tváře – čemu se také divit po té éře husákovsko jakešovských kožených obličejů, že. Vlna se ovšem rozplynula a pohříchu ti rozumnější většinou mizeli jako první. Snad znali ze Shakespeara, jak je to s tím vládnutím doopravdy. Jen pár těch, které klasické drama asi nepolíbilo, se objevují dodnes.

Poté nastoupila masivní vlna lékařská, s jejímž příbojem se vypořádáváme ještě teď. Díky doktore Sovo a doktore Štrosmajere! Doktor přece ví všechno o našich bolístkách, ani dámy před nimi nemají žádné tajemství. Kdo jiný! Zasedání na městech, krajích, či ještě výše je přece ideální doplněk k práci lékaře, který pendluje mezi několika nemocnicemi! Však jsme se také dočkali několika vynikajících počinů zejména v rezortu zdravotnictví … nebo ne? Osobně si nejvíce cením, když onehdy MUDr. Rathovi dal MUDr. Macek pár facek. (Jak prorocké to vlastně už tehdy bylo!)

Doktoři asi docházejí a tak tu máme dobu podnikatelskou. Dobu lidí, kteří jsou zvyklí počítat, že jedna a jedna jsou dvě, plus něco pro mě. No nevím, jestli je tohle ta nejlepší výbava na dělání kompromisů – což je s prominutím vlastně politika v celé své nahotě. A výsledky se dostavují, ne, že ne! Třeba pan podnikatel Dědek, který vyrazil na pomoc Starostům, pak si ovšem přepočítal … že se asi přepočítal … a zůstal jejich věrným fandou. Nebo naprosto čerstvé zboží – podnikatel senátor Hlavatý, který, neznaje ústavu, stal se poslancem, přišel o senátorské křeslo – o které hodlá opět usilovat – a škodu naúčtovat těm zlotřilým voličům, kteří mu to způsobili! Bodejť! Úplně mu zkazili podnikatelský záměr asi. Nu, a pak je tu samozřejmě příklad nejvyšší, samotný AB, který na firmu mění celý stát. Akorát se mu nějak nedostává zaměstnanců, což je s podivem. Co na tom přece, že ty které teď potřebuje, stačil do jednoho pozurážet a především brát na hůl, kde to jenom šlo. A ten profil, že? Na jeho podnikání dobrej, vo tom žádná…

Pokud tohle přečkáme … tak co tam máme dál. Začínají se nám tu množit IT specialisté, tak uvidíme, jaký tomu dají formát. A s Okamurou (nedávným rádcem začínajících podnikatelů!) nová krev. Tanečnice u tyče, baroví vyhazovači … tož kreativní skupinka. Jo, a pak jsou tu ještě politici, ale to v tomhle slzavým oudolí nikoho ani nenapadne! Vyžírky přece!