weby pro nejsevernější čechy

Běžím, letím, utíkám..

Nic proti běhu. Je to pohyb člověku prospěšný. Pozvedává ducha i tělo, dostane člověka do přírody, pokud ten člověk tedy není nucen brázdit střed nějakého města, umožňuje poznávat nová místa, pokud běžec neběhá denně stejnou trať, no prostě spousta výhod se nabízí. Samozřejmě že existují i jedinci, jako třeba já, kteří se nevyhnutelně při každém sportu zraní, způsobí si všelijaké potíže, a jejich sportovní počínání budí u ostatních neskryté veselí. Dobře jim tak. Pro tentokrát je nechme být.

Běh, který se v poslední době stal tak populárním pohybem, má opravdu spoustu výhod. Jen považte. Zničehožnic se rozhodnete, zcela nepřipraveni, začít běhat. Ty důvody mohou být různé. Vyhecují vás kamarádi u vašeho obvyklého stolu v restauraci, zachce se vám chvíli následovat pěkná pozadí zkušenějších běžkyň nebo vás definitivně otráví ta nemožná čísla, která na vás vyplazuje vaše osobní váha… co člověk, to příběh. Rozhodnete se tedy „jít do toho“. V tu chvíli se dostáváte do vynikající situace. Jen si to vezměte! Najednou máte dobrý, co dobrý, závažný důvod pořídit si nové sportovní oblečení, protože v těch kolenatých teplákách ze zahrady to asi nepůjde, že. A základem, samotným základem takového běžce, jsou samozřejmě kvalitní boty. Bez nich takzvaně ani na krok! Pak je nepochybně také nutné dokoupit něco proti dešti (až už budete brázdit krajinu bez ohledu na počasí, to se rozumí), čelenky, čepice, rukavice. Speciální malé batůžky na nezbytnosti a podpůrné nápoje a také, a na to nezapomenout, kvalitní mobilní telefon. Nejlépe nějaký nový, chytrý, který umí nasát všechny potřebné aplikace, které vám bezpečně sdělí, kde se právě nacházíte a že už nemůžete.
No, a takto vybaveni už můžete do terénu. Samozřejmě nejdříve určitě raději sám nebo s nejbližšími druhy, nejlépe po setmění. Po čase, až odezní to protivné dávení na druhém kilometru a styl se promění z podoby vystřeleného hadru unášeného větrem na siluetu běžícího hominida, v té chvíli můžete vstoupit do společenství davových běžců. V tu chvíli, stejně jako motýl svou kuklu, vy odložíte to běhání ztichlou krajinou a pozorování přírody, to tiché potkávání stejně osamělých běžců, a vstoupíte do fáze běhání pro něco. Ne, nebude to úplně jak s Maxipsem Fíkem, který skákal pro něco, třeba pro noviny, vy budete na vyšší, abstraktnější úrovni. Vy poběžíte pro život, ať už někoho, nebo obecně, nebo poběžíte proti něčemu, třeba válce, nemocím, a tak. My dříve narození ještě pamatujeme, že se dalo už tehdy běžet i za mír. Jakým způsobem ta pomoc nebo podpora funguje, je pro vás celkem nedůležité. Důležité je, aby vás bylo hodně, vytvořili jste dav, ten někdo natočil nebo vyfotil spolu s příslušnou reklamou … a vám, podle toho jak rychle jste utíkali, dají diplom, plastový pohárek, nebo medaili, a ve vašem telefonu bude svítit ten čas, který jste chtěli pokořit… no tak šup, utíkejte, … jste přece už bežec … Běžec pro něco.