weby pro nejsevernější čechy

Tajů plný ostrov v rytmu kankánu. V divadle F.x.Šaldy se nenudí děti ani rodiče.

Možná jste četli Tajuplný ostrov Julia Verna, možná jste i viděli film (já ano, mnohokrát)), takže si po představení, které právě uvádí činohra divadla F.X. Šaldy řeknete, že se jeho tvůrci inspirovali jenom volně. Ale zároveň není vyloučeno, že vám to nebude vůbec vadit. A také, že se jedná o poctu četbě, která už možná není tak docela IN, ale tohle je přesně ten způsob, kterým na staré poklady upozornit.

Inscenační tým, vedený režisérem Filipem Nuckollsem, zvolil rámec, který vymezuje jako hrací prostor pařížský kabaret, možná skoro šantán, kde se pod vedením starého kapitána Nema (Václav Helšus), takto i šéfa podniku a ansámblu, odehraje dobrodružný příběh ztroskotanců, kteří si dokázali poradit a přežít na pustém ostrově, a to i když ve skupině nepanovaje úplný soulad a vzorná spolupráce, jako třeba v oddíle Rychlých šípů… (Potřebujete přeci na divadle nějaké dramatické situace). To všechno v rychlém tempu špikovaném atmosférou divadla někde na předměstí Paříže…

Pravda, inscenaci hodnotím jako dospělý divák – to víte, děti jsou už moc velké, vnoučata příliš maličká – ale bez problémů bych její návštěvu doporučil komukoli, kdo má děti správného věku a nebo bych šel s vrstevníky klidně znovu. Kdyby se ovšem právě oni nestyděli.

INSCENAČNÍ TÝM
Kanibalská režie: Filip Nuckolls
Dobrodružná výprava: Lukáš Kuchinka
Domorodé kostýmy: Lucie Šperlová
Pirátská hudba: Daniel Fikejz
Choreografie přírodních a emancipovaných národů: Eliška Jansová a Marika Hanousková
Strojová korepetice: Marie Nová
Ztracená dramaturgie: Tomáš Syrovátka
OSOBY A OBSAZENÍ
Kapitán Nemo: VÁCLAV HELŠUS
His Girls: KAROLÍNA BARANOVÁ
MICHAELA FOITOVÁ
ŠTĚPÁNKA PRÝMKOVÁ
Inženýr Smith: MARTIN POLÁCH
Kapitán Pancroft: JAROMÍR TLALKA
Lord Spitfire: TOMÁŠ IMPSEIL
Komorník Oliver: PŘEMYSL HOUŠKA
Sirotek Herbert: MARKÉTA COUFALOVÁ
Trestanec Ahmed: JAN JEDLINSKÝ

Tagy