weby pro nejsevernější čechy

SKLÁRNA V DESNÉ OSLAVÍ 170 LET EXISTENCE UNIKÁTNÍ VÝSTAVOU

Vážení přátelé, srdečně Vás zveme na slavnostní zahájení výstavy „SKLO Z DESNÉ“, které se uskuteční ve čtvrtek 7. prosince 2017 od 17 hodin v Muzeu skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou.

Výstava v atraktivní instalaci představí lisované a broušené sklo z oblasti Desenska, zejména pak tzv. polubenské sklárny, v níž skláři nepřetržitě pracují již od roku 1847. Připomene 170 let tradice sklářské výroby, dnes stále pokračující ve společnosti PRECIOSA ORNELA.

Příjemné dny přeje

Šárka Labusová, asistentka ředitelky muzea

T: 483 369 013 / M: 778 702 890

E: sarka.labusova@msb-jablonec.cz

Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou, U Muzea 398/4, 466 01 Jablonec nad Nisou

www.msb-jablonec.cz

Nejen bižuterní polotovary, ale i umně dekorované foukané sklo, svítidla či lisované užitkové a figurální výrobky, jež se úspěšně vyvážely do celého světa, patří k důležitým produktům tzv. polubenské sklárny, v níž skláři nepřetržitě pracují již od roku 1847. V rámci připomenutí tohoto výročí se společnost PRECIOSA ORNELA rozhodla v podobě limitované edice znovu zhotovit esteticky a komerčně úspěšné vzory z 50.-70. let 20. století, které – mimo jiné – představí na exkluzívní výstavě v jabloneckém Muzeu skla a bižuterie.

Zatímco produkci desenských skláren v období do roku 1945 již byla věnována dostatečná výstavní a publikační pozornost, její sortiment z poválečného období se často neprezentuje. Společný projekt společnosti PRECIOSA ORNELA a jabloneckého muzea se proto věnuje zejména tomuto období, kdy podobu skla z údolí Desné postupně určovali výtvarníci-designéři Václav Plátek a Václav Hanuš. Navrhli stovky užitkových a dekorativních předmětů – většinou broušených nebo lisovaných -, které jsou stále běžnými součástmi řady domácností nejen v České republice. „Umění všedního dne 50.-80. let 20. století je dnes sběrateli i návštěvníky vyhledávaným a teoretiky ceněným segmentem umělecké a uměleckoprůmyslové tvorby. Řada tehdy vyráběných předmětů navíc odpovídá i současným trendům v oboru, bylo by proto škoda je schovávat v depozitáři,“ uvedl kurátor výstavy a ředitel pro odbornou činnost jabloneckého muzea Petr Nový, jenž se tomuto tématu věnuje již téměř dvě desetiletí.

Výstava SKLO Z DESNÉ však nabídne mnohem více, nežli jen početné ukázky polubenské produkce z minulých desetiletí (a řadu dalších bude možné spatřit též ve stálé expozici muzea). Premiérově zde totiž sklárna představí limitovanou kolekci v minulosti úspěšných vzorů, a to včetně slavných popelníků Václava Plátka oceněných čestným uznáním na světové výstavě EXPO´ 58 v Bruselu. Tato kolekce je též ukázkou ojedinělé spolupráce podnikatelského subjektu se sbírkovou institucí, protože se na jejím sestavení vedle zaměstnanců firmy podíleli externí designér a scénograf výstavy Jaroslav Bejvl. ml. společně s kurátorem Petrem Novým. „Na půdě polubenské sklárny jsou složeny tisíce kovových sklářských forem. Když firma začala s jejich systematickou dokumentací, napadlo nás vytipovat stále aktuální vzory, které by se mohly vrátit do výroby. A mám opravdu velikou radost, že se to povedlo dotáhnout do konce,“ přiblížil Bejvl genezi tohoto záměru.

Podle marketingového ředitele PRECIOSY ORNELY Petra Puše je dobré firemní výročí připomínat aktivně, nikoliv jen vzpomínkami a spoléháním se na tradici. „Přestože dnes většinu produkce desenských skláren tvoří bižuterní polotovary, užitkové a lisované sklo je stále součástí našeho portfolia. A kdy jindy zkusit něco nového, nežli v takto mimořádném případě? Limitovanou kolekci tvoří pět různých návrhů, od každého z nich jen 50 číslovaných a novou značkou DESING DESNÁ označených výrobků, což dokládá jejich výjimečnost. Vedle již zmíněných Plátkových popelníků se jedná o čtyři návrhy Václava Hanuše, mezi nimiž zaujímají výjimečné postavení tzv. stromové vázy. Z nich byl i speciálně pro jabloneckou výstavu Jaroslavem Bejvlem ml. sestaven speciální lustr.

Výstavu SKLO Z DESNÉ, k níž vyšla též výpravná celobarevná publikace, bude možné navštívit v hlavní budově Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou od 8. prosince 2017 až do 15. dubna 2018.

KONTAKT:

PhDr. Petr Nový, Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou, U Muzea 398/4, 466 01 Jablonec nad Nisou, petr.novy@msb-jablonec.cz, +420 778 527 122

Popelníky, 1957-1958, Václav Plátek, Výroční kolekce Design Desná 2017, foto A. Kosina

Váza, 1965, Václav Hanuš, Výroční kolekce Design Desná 2017, foto A. Kosina

Váza, 1970, Václav Hanuš, Výroční kolekce Design Desná 2017, foto A. Kosina

Váza, 1973, Václav Hanuš, Výroční kolekce Design Desná 2017, foto A. Kosina

Vázy, 1966, Václav Hanuš, Výroční kolekce Design Desná 2017, foto A. Kosina

Tagy