weby pro nejsevernější čechy

Jarní prázdniny 2018 Spolku Jiřík z Jiříkova

Letošní jarní prázdniny vyšly na týden, ve kterém se konala světoznámá Jizerská Padesátka, tak jsme několik aktivit s tímto závodem spojili, ale popořádku…

Před vlakovým nádražím v Rumburku jsme se sešli v sobotu dopoledne, zavazadla a lyžařskou výbavu jsme naložili do dodávky vodoinstalatérství pana Petra Cibulky a s batůžky se vlakem vydali přes Liberec do Karlova, kde se na týden stal našim domovem penzion Karlovka. V neděli jsme se rozdělili na dvě skupinky, početnější byla skupinka lyžařů, která, v čele s Danem a Andrejkou, brázdila celý týden svahy areálu Severák a jeden den i trochu náročnější svahy na Tanvaldském Špičáku. Se skupinkou bobařů jsme během týdne navštívili rozhledny Královku a Slovanku a spoustu svahů v okolí Hrabětic.

V pondělí jsme se vydali do Bedřichova, kde byly v plném proudu přípravy na „Padesátku“. I přes spoustu práce se nás ujal její šéf, pan Martin Koucký. Dětem řekl o historii závodu, o přípravách, zapálili jsme svíčky u pomníku horolezců, na jejichž počest se „Padesátka“ jezdí. Na stadionu v Bedřichově pak čekalo na děti velké překvapení, Martin dětem představil rolbaře Martina a Honzu, kteří děti rolbou a na skůtru svezli.

Ve středu jsme si i od lyžování dali oddych a abychom dětem představili i jiné sporty, věnovali jsme středu biatlonu. Dopoledne závody jednotlivců, odpoledne štafety. To vše by nebylo možné bez vzduchovek a terčů, které nám od Jiříkovských střelců zařídil pan Jirka Kafka. Večer jsme pak věnovali hrám a soutěžím, které, nejen na tento večer, připravila Andrea.

Ve čtvrtek, po návratu z lyží a iglů, jsme z jídelny udělali tiskové centrum a přivítali na Karlovce skokana a letce na lyžích, bývalého reprezentanta, Antonína Hájka. Ten aktuálně trénuje juniory v Liberecké Dukle i v reprezentaci, včetně té ženské. Přivezl i své svěřence, kteří byli ve věku některých dětí. Všichni pak čelili dotazům dětí, které se toho o skocích dozvěděly spoustu nového.

V pátek začala dětskými závody série závodů, která v něděli vyvrcholila již zmiňovanou „Padesátkou“. A právě s těmito závody jsme spojili páteční dopoledne. Děti v Bedřichově dostaly pořadatelské vesty a v prostoru cíle dávaly závodníkům pozornosti od sponzorů, další skupinka připravovala čaj a sušenky na občerstvovačce. Postupně se na těchto pozicích děti prostřídaly a měly tak možnost projít si na stadionu stánky sponzorů, zúčastnit se soutěží a udělat si na památku fotku ve fotostánku. Za pomoc od pořadatelů dostaly medaili s poděkováním. Odpoledne došlo na balení a úklid chalupy před sobotním odjezdem.

Zbývá ještě poděkovat čerpací stanici pana Jirky Houdka za naftu, Andree, Barče, Danovi a Oldovi za pomoc. Městu Jiříkov děkujeme za propagační materiály, které jsme věnovali návštěvám. Už před odjezdem na jarní prázdniny a při plánování dalších akcí jsme narazili na časové mantinely našeho soukromí. Na základě toho jsme dospěli k něčemu, co je nám všem moc líto, ale pokud chceme něco takového dělat, musíme to dělat v plném nasazení……

Více, než dva roky se spolek Jiřík z Jiříkova zapojoval do veřejného života v Jiříkově. Děti jsme vyvezli na několik táborů a výletů, do Jiříkova jsme naopak přivezli pár zajímavých lidí. Uspořádali jsme několik nocování, při kterých jsme dětem představili i další organizace a spolky, které v Jiříkově působí. Několika akcí a soutěží se mohla zúčastnit i široká veřejnost. Jenže najednou nastane chvíle, kdy se zjistí že času je nějak málo a čím dál složitěji se hledá na připravované akce. A než, aby se další akce šily horkou jehlou a báli bychom se, zda je pokryjeme, rozhodli jsme se skončit. Děkujeme moc všem, kteří nám dali důvěru tím, že s námi na tábor poslali své děti nebo se naší akce zúčastnili osobně. Velké díky patří Městu Jiříkov za podporu a velké spoustě lidí, kteří nám pomohli při zajištění a organizaci našich akcí. Všem ještě jednou velké DÍKY a třeba někdy, někde :) , Lída, Lucka, Honza a Aleš.

Za spolek Jiřík z Jiříkova, Jan Dvořák.

Tagy