weby pro nejsevernější čechy

Trofeje Excursionsclubu

Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě otevřelo ve středu 25. dubna 2018 v 16. 00 hodin výstavu Trofeje Excursionsclubu.

Výstava vznikla u příležitosti 140. výročí vzniku Nordböhmische Excursionsclubu, vlastivědného spolku severních Čech. Založen byl roku 1878 jako sdružení zájemců, kteří chtěli poznat minulosti, přírodu a současnou tvářnost nastupující průmyslové epochy a vyjádřit lásku k domovině, jejíž dávná podoba se začala pomalu vytrácet.

Členové různého zaměření psali do klubového časopisu, podnikali společné badatelsky zaměřené výlety a sbírali různé památky. K jejich trofejím patřily archiválie, numismatika, drobné umělecké výtvarné památky. Důležité místo měly fotografie, v nichž byl spatřován nejvěrnější dobový obraz historie i proměn okolního světa. Část těchto sbírek se dochovala a jsou na této výstavě.

Návštěvníci se setkají příkladně se snímky z rekonstrukce Křížového kostela v České Lípě v roce 1897. V detailech nahlédnou na stavbu viaduktu přes údolí Karba v tom samém období. Budou mít příležitost seznámit se s osobnostmi tvůrců těchto snímků, příznivců činnosti klubu.

Výstava poskytne i pohled do širšího světa, na obrázky přivezené z cest, třeba z historické Prahy nebo Drážďan či Alp. Vše, z čeho měl člověk těch časů jako i dnes, radost. Nebýt těchto snímků, tak bychom v řadě případů už nikdy nespatřili svět, který se zatím tolik změnil.

Výstava v Maštálkově síni potrvá až do 17. června 2018.

Ladislav Smejkal

historik novodobých dějin

Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě

Nám. Osvobození 297, 470 34 Č. L.

www.muzeumcl.cz

Tagy