weby pro nejsevernější čechy

Nezdá se to, ale Ústí žije [víkend 19/20/5/2018]

Aktivní pohyb, kaskadérské kousky BMX jezdců, den otevřených dveří, projížďku na koni, Maxipsa Fíka, klidové zóny s vůní čaje, řadu hudebních produkcí, hry, soutěže a bohatý program pro rodiny s dětmi i ideální jarní počasí nabídlo Ústečanům nebývalé množství akcí o víkendu 19. -20. května.

SOBOTA

DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ ČESKÉHO ROZHLASU
V několika komentovaných prohlídkách si mohli zájemci prohlédnout nádhernou Wolfrumovu vilu, v níž ústecký rozhlas sídlí, nakouknout bylo možno i do pracovních prostor a vysílacích studií. V krásném prostředí zahrady pak čekal hudební program s hlavní hvězdou, domácím Petrem Lüftnerem, ukázky cvičených dravců, živí koně a skákací hrad.

RAINBOW RUN
Druhý rok hostila tuto sportovně-charitativní akci jedna z nejhezčích částí Ústí, centrální park na Severní Terase. Na několik tratí různých délek vyběhlo podle pořadatelů více jak 2 500 běžců všech věkových kategorií. Potěšitelné bylo mohutné zastoupení dětí a mládeže. Barvy se sypaly ze všech stran a vše doplnil příjemný hudební program, trvající až do setmění. Je jisté, že se najde pár stěžovatelů (však jsme v Česku), ale osobně jsem příznivcem oživování veřejných prostranství a jednu dvě akce za sezónu rád vydržím, ačkoli to není šálek mého čaje.

CULTURE UP 2018 + UL-LET DOWNTOWN
V samotném centru města bylo rušno a živo, chvílemi i „nebezpečno“. Přes schody u krajského úřadu skákali do prostoru Mírového náměstí na kolech odvážní jezdci, kteří se v již tradičně se Ústí opakujícím závodu řítili do města z prudkého kopce od letního kina. Že jde o sport extrémní, o tom svědčí i jedna nehoda se středně těžkým zraněním a odjezdem do nemocnice. Výkony jezdců vyrážely dech velkému množství diváků.
Spřátelenou akci bylo možno navštívit na blízkém Lidickém náměstí, kde kromě turnaje ve streetbasketu bylo především hodně tvrdé a hip-hopové muziky. Domácí potěšil zejména stále populárnější GAMBRZZ REPRZZ, jehož součástí je i činoherácký Honza Jankovský.

NEDĚLE

ČAJŮFEST
Na „totální“ relaxační a klidovou zónu, provoněnou čajovými specialitami, se prakticky na den přesně po roce proměnila pohledná zahrada Českého rozhlasu v Ústí. Pravda, byla to jediná akce, na které se vybíralo vstupné, ale za nevelkou částku jste ke vstupu získali „čajenku“ na ochutnávku 12ti různých čajů. Prvních šedesát nedočkavců navíc dostalo krásný keramický šálek. V celé zahradě vládla pohoda, klid, a to i přesto, že se tu během celého dne, až pozdního večera, otočilo kolem 700 lidí (tedy více, než loni). Ke koupi byly nejrůznější druhy čajů, ochutnávky několika čajoven z celé republiky, čajová keramika. K vidění pak čajové obřady, koncert na tibetské mísy, orientální tance, divadlo pro nejmenší a především velmi příjemný hudební program poklidné muziky. Pořádající z Čajovny u Vysmátý žáby zářili spokojeností a čas tam plynul opticky pomaleji. Moc příjemné!

PLNÝ KU-LE/POHYB DĚTEM
Zcela rozdílná atmosféra pak vládla v letním kině, kde byl přichystán sportovní festival pro celou rodinu. Příchozí viděli dog agility, ukázky taekwondo, bylo možno si vyzkoušet box pro mládež, ukázkové hodiny krav maga pro děti, školu bojové lukostřelby, vodní záchranáře, mohli se vyřádit na paintibalové střelnici nebo výtvarném kroužku, obdivovat mažoretky či vystoupení taneční školy Gebert, zjistit, co je bumper fotbal a mnoho dalšího.

A pak, že je Ústí nad Labem o víkendech mrtvé město!