weby pro nejsevernější čechy

Sadomaso v Dobřichovicích

Michal Cihlář je všeobecně známý jako ten, který dal tvář pražské ZOO (a dělal to skvěle). Jeho oborem ovšem nejsou zvířátka, ale linoryt. Ten chlap vyryje a vytiskne, co ho napadne a v tolika barvách v kolika si zamane!


Takže, když přišla pozvánka na výstavu, která měla v záhlaví písmena BDSM/MC, byl jsem pochopitelně zvědavej.
Michal je totiž také cestovatel, sběratel, fotograf a vůbec zajímavý člověk a tak se stalo, že vytvořil i grafiky inspirované sado – masochistickými pomůckami a také přeryl sado — masochistické mexické komiksy a to všechno vypadá v jeho podání opravdu báječně. Jakoby tu kouzlem ze všech těch věcí a konání svým přístupem odstranil ten nános nepatřičnosti a nevhodnosti.
Mám pocit, že ty grafiky vznikaly z bujnosti a že najednou: čistému je vše čisté.
A právě tahle tématika vzbudila zájem v Japonsku a tak se vloni dočkala prezentace právě tam.
A když už byla celá kolekce pohromadě, byla by škoda neukázat ji také doma, a tak byla letos v květnu otevřena výstava těchto prací také v Čechách, konkrétně v dobřichovické galerii Bím.
V úvodní řeči zmínil autor i skutečnost, že zatímco v každém jenom trochu významnějším městě je celá řada sexshopů, které poskytují svým návštěvníkům množství inspirace, v Dobřichovicích nic podobného není.
Uvidíme, jestli se situace po Cihlářově výstavě změní.


Za sebe bych poznamenal, že zatímco většina návštěvníků dorazila z poměrně blízkého okolí (včetně samozřejmě hlavního města Prahy), my, kteří jsme dorazili až z předměstí Drážďan, jsme si cestou přes naši republiku v nikdy nekončící dopravní špičce užili sadomaso na silnicích do sytosti už cestou a vystavené grafiky potom byly v podstatě příjemným rozptýlením po dnu stráveném za volantem.
Výstava je k vidění do konce června.

(psáno pro reflex.cz)

fotky derek mouša a michal cihlář