weby pro nejsevernější čechy

Netradiční exkurze okolo Dráhy Národního parku České Švýcarsko – podruhé

V sobotu 2. června 2018 pozvala obecně prospěšná společnost České Švýcarsko zájemce na další díl Netradičních exkurzí okolo Dráhy národního parku, tentokrát do skal Saského Švýcarska.

Tentokrát opravdu s využitím Dráhy národního parku. Z Krásné Lípy náhradní dopravou do Mikulášovic, rychlý přestup v Bad Schandau a vystupujeme v Rathenu. Ukázkový příklad využití hromadných jízdenek Labe-Elbe. Bohužel místní přívoz vzdoruje začlenění do integrovaného dopravního systému, takže do obecní kasy se ve značném počtu sypou drobné – fronta na břehu je tu víc než značná, a vypadá to, že neustále.

Když se ocitáme na druhém břehu, krátký rozchod a možnost kochat se skalami nad hladinou Labe, v nichž se nahoře ukrývá Bastei. Poté procházíme krátce obcí údolím potoka Grünbach, po jehož toku záhy odbočujeme doleva, kde se za chvíli nad vršky stromů objevuje jeden z dnešních cílů – sklaní masiv Lokomotiva. A čeká jedno z pro mne největších překvapení – kousek za odbočkou ke zdejšímu skalnímu divadlu se objevuje vodní hladina pstruhových sádek Amselsee, na nichž se provozuje plavba na lodičkách. Neskutečně kýčovitá romantika…

Čeká poměrně ostrý výstup pod Lokomotivu, který přináší odměnu v podobě skvělého rozhledu. Odtud je skalní most Bastei jak na dlani, a nejen on. Dlouhou chvíli se kocháme. Následuje sestup do údolí říčky Polenz – tvoří s Kamenicí a Křinicí triumvirát, leč zůstává v jejich stínu a neznámá. Budova Waltersdorfer Mühle sice na první pohled moc vábně nevypadá, přesto je tu v provozu občerstvení. Jak vidno na fotce, 3 z 5 nabízených piv mají domovinu u nás, a to včetně radleru (Pardál). Jen ten vrchní byl nějakej divnej a nepřipustil, aby si Češi u místních stolů pojídali vlastní svačiny.

Po krátké občerstvovací pauze na druhý břeh přes mostek a různorodými pěšinkami s neúspěšným pokusem trefit se neznačenou na stezku po vrcholem lesních pískovců na vyhlídku Brand. Další úžasné místo ke kochání – terasa se stoly, občerstvení, samoobslužné infocentrum. Před námi další cíle, některé již důvěrně známé.

Další sešup, po takřka nekonečných schodech k silnici směr Porschdorf. A tady už jen počkat na vlak, který nás odveze zpět do výchozího bodu. Cca 11 km středně náročné vycházky.

Tagy