weby pro nejsevernější čechy

Komiks, ve kterém straší na věži i jinde. Z neznámého světa.

H. P. Lovecraft byl významná tvář v panteonu podivínských spisovatelů. Šest jeho povídek si vybral holandský kreslíř Erik Kriek a nakreslil podle nich šest komiksů, které právě vyšly v nakladatelství Argo pod názvem Z neznámého světa a další příběhy a je to báječné, neukecané dílo. Radost pohlédnout, radost listovat a radost se bát.

Kriek pro svůj komiks zvolil černobílou barevnou paletu, jak se na temné příběhy sluší. Lebky, hřbitovy, příšerky i příšery se v tomhle barevném tónu cítí nejlépe. Obrazy hrdinů potácejících se na hraně (i za hranou) šílenství jsou naléhavé. Jeho kresba je přesná, přitom ne zbytečně doslovná. Navíc velice přesně vybral z Lovecraftových příběhů právě to podstatné, takže není třeba mnoha slov k tomu, aby zůstal věrný tónu a směru vyprávění, ale nezahlcuje nás zbytečným popisem situace. Tady si vystačí s kresbou, která filmově střídá detail s celkovým pohledem, ale také s vyloženě náladovými ‚záběry‘, které dokreslují atmosféru scény.

Z neznámého světa a další příběhy je ten druh knihy, který může z člověka udělat fandu horroru i když ho vlastně jinak moc nemusí. A také ho může vyprovokovat k tomu, vzít do ruky tužku a zkusit si něco sám nakreslit.

Dosáhnout Kriekova mistrovství je ale velmi těžké.

Knížku vydalo Argo.

Tagy