weby pro nejsevernější čechy

První premiéru sezóny si Činoherák odbude v Obejváku

Činoherní studio Ústí nad Labem chystá první premiéru 47.sezóny na komorní studiové scéně v Obejváku, kterou bude černá komedie o zpackané loupeži pro tři herce.
Po loňském Pazourovi se znovu vrací na ústeckou činoherní scénu režisér Jiří POKORNÝ, tentokrát s černou komedií PAŠKÁL. Hru napsal Jarol Ostraval, mezi jehož dramatické prvotiny se řadí například Plechovka, text z roku 1999 napsaný pro Činoherní studio. Také PAŠKÁL je psaný pro ústeckou činohru na míru.
„Jarol Ostraval a Jiří Pokorný s Paškálem doplňují a obohacují druhou linii nového dramaturgického plánu Činoherního studia, jenž tvoří a budou tvořit studiové inscenace v čele s úspěšnými a navštěvovanými Sirotky. Paškál je psychologický text o složité životní situaci tří postav (banditky, kněze a policejního psychologa), ale přesto příběhu nechybí ironie a nadhled, právě tyto zdánlivé protipóly – sevřenost a nadhled – tak vyústí v nečekané a intenzivní rozuzlení,“ říká o inscenaci dramaturgyně Dagmar Haladová.
V hlavní roli se objeví hostující herečka Lucie Roznětínská v postavě Barbory, psychopatické zlodějky s manickými sklony, jež požaduje snadnou cestu za hranice státu se svými ukradenými milióny. Lukáš Černoch hraje kněze Mojmíra, který se stane rukojmím Barbory a má jí tak uvolnit cestu za svobodou. Situaci v kostele, kde se děj odehrává, přichází řešit policejní psycholog Luboš v podání Jiřího A. Trnky. Stráví Barbora zbytek života v přepychu, nebo ve třetí nápravné?
Jiří Pokorný se kromě režie chopil i dalších dvou nelehkých úkolů, coby tvůrce inscenace pro Paškál navrhl scénu a vybral hudební skladby. „Díky tomu, že pan Pokorný navrhl scénu, vybral hudbu a Paškál i režíroval, je inscenace, dle mého názoru, zcela kompaktní, a to po všech stránkách,“ dodává dramaturgyně Dagmar Haladová.
Činoherní studio svou první premiérou otvírá nově zrekonstruovaný Obejvák, studiovou scénu ve třetím patře budovy, jejíž dramaturgické těžiště bylo až do letošní 47. sezony v projektu scénického čtení Překročit hranice.
Paškál v premiéře uvede Činoherní studio v pátek 28. září, reprízy jsou naplánované na 1. a 9. října.

Jarol Ostraval: Paškál
Režie, scéna, výběr hudby: Jiří Pokorný
Dramaturgie: Dagmar Haladová
Kostýmy: Jan Hauskrechtová
Hrají: Lucie Roznětínská j. h., Lukáš Černoch, Jiří Antonín Trnka j. h.

Tagy