weby pro nejsevernější čechy

Slováci na dně

V podbázénové hale libereckých Lázní byla na konci září otevřena výstava PLUS –MINUS jejímž záměrem je zachytit nejdůležitější vývojové tendence výtvarného umění, které rozhodujícím způsobem určují charakter uměleckého dění na Slovensku od konce 20. století dodnes. Výstava nabízí sedm desítek uměleckých děl od téměř padesáti autorů v tradičních i nových výtvarných médiích v širokém spektru odvětví – obrazy, kresby, grafiky, plastiky, instalace, videoart, světelné umění, autorské knihy ad. ze sbírek Galerie města Bratislavy.

Bez toho, že bych na Slovensku v posledních letech byl si myslím, že i když možná existují díla, která by ještě stála za to vidět, je záměr kurátorů a pořadatelů výstavy naplněn, protože množství vystavených artefaktů a počet vystavujících výtvarníků je poměrně reprezentativní a nehrozí, že by se návštěvník nudil. Možná vám tenhle argument nepřipadá dostatečně umělecký, ale umění samotné cuklo tímhle směrem a úspěch nemá ten, kdo nedokáže zaujmout široké publikum.

Dodejme, že u téhle výstavy hraje ještě jeden fakt a to, že tu vystavují umělci ze země, která byla před nedávnem (no dobře, už je to jedna generace)) součástí jedné republiky. Jak poznamenává v (mimochodem skvělém!) katalogu k výstavě ředitel liberecké galerie Jan Randáček:  Vzpomínám si, jak jsem v prvních měsících a letech po vzniku samostatných republik dychtivě četl zprávy o Slovensku, snažil se v nich zorientovat a zapamatovat si slovenské reálie.

(Jako historický vtip dneska vypadá skutečnost, že zatímco tenkrát považovali za svého prezidenta někteří Slováci českého prezidenta Havla, dneska by si řada Čechu přála za prezidenta Slováka Kisku. To jsou paradoxy, pane Vaněk!)

Výstava bude otevřena do 6/1/2019 a v plánu je i doprovodný program, který může dát odpovědi na otázky, které současné slovenské umění zajímá.
Víkendová dílna pro veřejnost
10. 11. od 10:00 – 10. 11. 2018 do 13:00
Současné slovenské umění představí Zsófia Kiss-Szemán – dopolední prohlídka
29. 11. od 10:30 – 29. 11. 2018 do 12:00
Současné slovenské umění představí Zsófia Kiss-Szemán – odpolední prohlídka
29. 11. od 17:00 – 29. 11. 2018 do 18:15

Tagy