weby pro nejsevernější čechy

Sialská trojčata a mnoho Ještědů

Liberecké Malé divadlo uvedlo v říjnu (2018) novou divadelní hru, která vznikla přímo pro toto divadlo a pro toto město. Napsal ji Milan Šotek, režíroval Radovan Lipus a scénu navrhl David Vávra. Spíš než o klasickou hru se jedná o kabaret, dramatické situace jsou nazírány s odstupem a lehkostí, která je pro tyto autory typická, ale drama to bylo a Ještěd, ta dominanta kraje, stavba kterou se může pyšnit nejen město a celé liberecko, stavba která je focena stejně často, jako třeba jídla hipsterů (jak víme my, kteří sledujeme fotografy, kteří tu Ještěd fotí nejméně jednou denně #fajnkraj), ale také celá země by možná vůbec nevznikla.

Ještě při zkouškách to potvrdil David Vávra: V první řadě by dnes Karel Hubáček tu architektonickou soutěž vůbec nevyhrál, protože on porušil soutěžní podmínky a spojil dvě stavby do jedné. To měl být vysílač a horská chata, ale ta komise byla tak osvícená, že řekla, to je nejlepší nápad a naše zadání bylo dost omezené, protože nás tohle vůbec nenapadlo. Dneska by to byla hromada trestních oznámení a soudů a prosadit by to asi vůbec nebylo možné.

Kabaret samotný nabídne průlet jednou historickou etapou, která umožnila architektům a vůbec celému osazenstvu kanceláře Sial vymyslet a realizovat celou řadu staveb, představí ty tři hlavní: Karla Hubáčka, Miroslava Masáka a Otakara Binara, nechá na scénu vstoupit děsivou sorelu a ještě děsivější developeru a živá kapela na jevišti udrží rytmus celeého představení v bizarním rytmu konce minulého století.

Jako obyčejně, když jsme nestihli vidět představení jinak než na generální zkoušce se zdržíme hodnocení inscenace, tentokrát bychom si však dovolili naznačit, že se jedná o trefu blízko středu terče a o kus, který si Liberec zaslouží a kde se ukazuje, že soubor je schopný a připravený zkusit a odevzdat kvalitní výkon i v žánru, který tu není úplně doma. Příležitost bezezbytku využívá Karolína Baranová a Ještěd samotný samozřejmě nemůže představovat nikdo jiný než Václav Helšus.

Překvapilo nás, že se Sialská trojčata dostanou na program divadla v listopadu pouze jednou (22/11/2018), ale třeba bude brzy všechno jinak.

SIALSKÁ TROJČATA
INSCENAČNÍ TÝM
Režie: Radovan Lipus
Scéna: David Vávra
Kostýmy: Eva Kotková
Hudba: Jiří Janďourek
Hudební a pěvecké nastudování: Marek Ottl
Pohybová spolupráce: Jana Stránská
Dramaturgie: Lenka Chválová
SIALBand
klávesy: Marek Ottl, Jiří Janďourek
kytara: Mikoláš Chadima, Matěj Myslivec
baskytara: Martin Schneider, Pavel Grmela, Jan Klupka
bicí: Jan Chaluš, Václav Matěcha
saxofon: Mikoláš Chadima, Zlata Chlupáčová, Jan Vávra
trombon: Jan Jirucha
DALŠÍ INFORMACE
Délka představení: 01:30:00
Premiéra: 05.10.2018
OSOBY A OBSAZENÍ
Karel: TOMÁŠ IMPSEIL
Mirek: JAN JEDLINSKÝ
Ota: PETR HANÁK
Ještěd: VÁCLAV HELŠUS
Sorela: KAROLÍNA BARANOVÁ
Múza, Úča: MICHAELA FOITOVÁ
Múza, Řeka Nisa: ELIŠKA JANSOVÁ
Žáci, Slavní architekti a další: ONDŘEJ ULIHRACH [J.H.]
VOJTĚCH BURSA [J.H.]
DAVID FICEK [J.H.]
JAKUB LANDSMANN [J.H.]
MAX STEJSKAL [J.H.]
RICHARD SLOUKA [J.H.]
Tagy