weby pro nejsevernější čechy

V rauši s Dostojevskym

Režisér Dodo Gombár při inscenování Dostojevského Běsů otočil perspektivu a posadil diváky na jeviště. Herce z něho úplně nevyhnal, ale poskytl jim i celý zbývající prostor divadla, respektive hlediště. To ale není jediná hra s perspektivou, které se při sledování Běsů v divadle F. X. Šaldy dočkáme.

Román, který byl poprvé publikovaný v letech 1871–1872 v časopise Ruský věstník a který je tak intenzivně ruský, že to skoro nejde víc, se toho ruského zbavil. Dramaturg Tomáš Syrovátka říká rovnou: Velmi potlačujeme okolnost, že román se odehrává v Rusku. Hrajeme o nás. A dodává: Jedna z pozoruhodných Dostojevského myšlenek, které v inscenaci zdůrazňujeme je, že lidské viny a zločiny nejsou privátní záležitostí, ale že je jimi nemocná celá společnost. Snažíme se o jakési velké divadlo světa, které zachycuje lidský úděl v metafyzické i společenské rovině.
A pan režisér tuhle myšlenku ještě rozvíjí: Krajina Dostojevského je nekonečná. Zdá se mi, že v tom jeho nelítostném a mrazivém náhledu na lidskou entitu je přítomný jeden moment, který všechno spojuje. Tím momentem je extrém. Vyhrocené lidské charaktery, situace a rozhodnutí, která podle mého názoru nutí i k zamyšlení nad jakousi prapodstatou herecké či divadelní tvorby.

Ostatně i výtvarnice kostýmů Tereza Kopecká pracovala v této linii a herci a herečky jsou oblečeni metodou, která zdůrazňuje jejich charakter spíše nežli lokalitu nebo nějakou určiti dobu.

Celé představení je doprovázeno živou kapelou, kde zaslechneme něco, co bychom mohli označit za slovanské, ale nejpřesnější termín, který mě napadá je šraml. Jestli tu slyšíte nějaký nelichotivý tón, tak je to omyl. Všichni hrají skvěle a dodávají představení další štych, který můžete milovat.

(Jo, chtěl bych, aby mi hráli na pohřbu.)

Běsi také ukazují, že herecký soubor libereckého divadla je schopen velkých věcí, a že se nebojí přijmout výzvu, kterou jim hostující režisér Dodo Gombár předložil. Protože jsem zatím viděl jenom jednu a půl generálky, nebudu tuhle složku představení hodnotit příliš detailně, představení dělají také diváci, nebo lépe napětí, které vzniká mezi nimi a herci, ale už teď bylo jasné, že někteří herci jsou o level výše, než je běžné.

Můžete se ptát, jestli v téhle inscenaci vůbec zbylo něco z Dostojevského… Může to znít jako protimluv, ale ano, je tam z Dostojevského všechno, proč je po celé generace čten, citován a milován. Ukazuje se, že situace, které popisuje, stav mysli postav, které tu jednají, jsou naprosto universální a přítomné v jakékoli době, protože se prostě chovají – třebaže často ne lidsky – ale jako lidé. Jako já, jako ty, jako vy.

Z toho mrazí.

První letošní premiéra divadla F. X. Šaldy slibuje nevšední zážitek a naznačuje, že na oblasti se nemusí hrát jenom to, čemu někdy říkáme měšťanské divadlo.

PS. Ještě k tomu rauši z titulku: je to slovo, které použila jedna z divaček, se kterou jsem po představení mluvil. I když jsem se snažil vymyslet nějakou vlastní formulaci, kterou bych při jednoduchém popisu vlastního zážitku použil, ten její je lepší. Běsi jsou rauš!

PSS. Pozor, samotné představení není krátké, ta stopáž se blíží třem hodinám, ale jsou to tři hodinky, které utečou jako voda!

Dramatizace a režie: Dodo Gombár
Dramaturgie: Tomáš Syrovátka
Výprava: Tereza Kopecká
Hudba: Robert Mankovecký
Hudební nastudování: Dalibor Tuž
Pohybová spolupráce: Linda Fernandez Saez

Kapela:
Housle: Dalibor Tuž
Akordeon: Ondřej Zlevor nebo David Lomič
Trubka: Zdeněk Lorenz
Pozoun: Jarmil Kabeláč nebo Jan Čížek
Housle:  Dalibor Tuž
Akordeon:  Ondřej Zlevor nebo David Lomič
Trubka:  Zdeněk Lorenz
Pozoun: Jarmil Kabeláč nebo Jan Čížek

Osoby a obsazení:
Štěpán Trofimovič Verchovenskij Martin Polách
Varvara Petrovna Stavroginová Markéta Tallerová
Nikolaj Vsevodolovič Stavrogin Jan Jedlinský
Petr Štěpanovič Verchovenskij Tomáš Váhala
Ivan Pavlovič Šatov Petr Hanák
Alexej Nilyč Kirillov Martin Stránský
Lizaveta Nikolajevna Drozdovová Barbora Bezáková
Darja Pavlovna Šatovová Karolína Baranová
Maria Timofějevna Lebjadkinová Veronika Korytářová
Kapitán Lebjadkin Zdeněk Kupka (j. h.)
Tichon Ladislav Dušek
Andrej Antonovič Von Lembke Jaromír Tlalka
Julie Michajlovna Von Lembdkeová Štěpánka Prýmková
Liputin Tomáš Impseil
Virginskij
Tanečníci
Tomáš Holý (j. h.)
Kristýna Petrášková
Jaroslav Kolář

Tagy