weby pro nejsevernější čechy

Ezop ve Sparkasse

Až si půjdete v Žitavě vložit nebo vybrat do Spaarkasse, koukněte do galerie ve vestibulu. Vystavuje tam krajan Atila Vörös, výtvarní, který žije v České Lípě.

Na výstavě jsou vystaveny originály ilustrací, kterými vybavil knihu Ezopových Bajek a časopis Reflex o ní napsal:

Ezopa převyprávěla botanička a popularizátorka pohádek a bajek Marta Knauerová, nádherné ilustrace pocházejí z dílny Atily Vöröse, maďarského rodáka usídleného v Česku. Ve spolupráci s nakladatelstvím Edika dali na sklonku loňského roku vzniknout více než třísetstránkové knize, která jako xeroxová kopie rozhodně nevypadá; váží dva a půl kilogramu a díky svému formátu i úpravě rozhodně obstojí i mezi coffee table books, tedy knihami, jež se pro potěchu oka rozkládají na stolku pro návštěvy. Představuje ojedinělou událost na knižním trhu, který ani jinak netrpí nedostatkem kvalitních titulů.
Kniha se dočkala vlastního typu písma, sličné grafické úpravy, stříbrné ořízky, kovaných rohů… Vypadá to takhle napsané pompézně? Chyba lávky, je to vlastně uměřené a jako pocta velkému Ezopovi zcela odpovídající.

Autorka převyprávněného textu Marta Knauerová slouží myšlence nenápadně a oddaně, absolvent pražské AVU Atila Vörös se naopak rozmáchl k ilustracím, které mají blízko ke grafickému románu nebo ke grafickým povídkám, což sice nezní právě hezky, ale zrovna nemám po ruce přesnější termín.

Neváhejte, výstava je otevřena jenom do konce dubna.

Tagy