weby pro nejsevernější čechy

Liberecký kraj na památky nezapomíná. Pomohl i s obnovou tří kostelů na Českolipsku

K záchraně celé řady památkově chráněných objektů pomohl dotační program Libereckého kraje, určený na obnovu ohrožených památek na území tohoto regionu. Mimo jiné díky němu putovaly statisíce korun na opravy tří kostelů v kraji.

„Liberecký kraj podporuje obnovu památkově chráněných objektů od tradičních venkovských chalup, přes industriální budovy, až po sakrální stavby. Při rozdělování podpory na obnovu té které památky pro nás není rozhodující majitel, ale památková hodnota objektu. Samozřejmě nás také zajímá, zda je přístupná a jak slouží veřejnosti“, uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Prvním zmíněným církevním stánkem je kostel sv. Máří Magdaleny v České Lípě, jehož historie sahá až do 15. století.

„Od roku 2017 průběžně pokračují práce na opravách fasády. V prvním roce přispěl Liberecký kraj částkou 127.958 korun, vloni pak 270.734 korunami,“ dodala Vinklátová. „K objektu kostela ze severu je přistavena fara. Její fasáda není sice v havarijním stavu ale drobné opravy a oživení barevnosti by velmi zapůsobily na vzhled celého areálu.“

Druhou památkou je barokní kostel sv. Jakuba Většího v Kvítkově z roku 1726.

V letech 2007 až 2010 kostel prošel důkladnou opravou střechy, krovů a venkovních omítek za přispění Ministerstva kultury a také Libereckého kraje. „Od roku 2018 jsme se po rekonstrukci elektroinstalace zaměřili na obnovu interiéru a mobiliáře,“ poznamenala Vinklátová.

Liberecký kraj přispěl v roce 2018 na obnovu vnitřní výmalby částkou 88.817 korun; letos už bude za  přispění Ministerstva kultury ČR a Libereckého kraje vymalováno úplně. Záchrana čeká také původní vnitřní vybavení, které napadl dřevokazný hmyz

Třetí je kostel sv. Petra a Pavla ve Volfarticích, jehož současná podoba pochází ze 17. století.

V roce 2010 se dočkal nových oken. O čtyři roky později započala postupná výměna krytiny a bednění spolu s nutnými opravami krovu. Krytinu tvoří vláknocementové  šablony Dakora, jež imitují pravou břidlici. Liberecký kraj přispěl v roce 2018 na opravu střechy částkou 152.245 korun. Obec Volfartice se také výrazně podílí na opravách střechy kostela.

Podařilo se shromáždit dostatek peněz k tomu, aby byla střešní krytina letos kompletně vyměněná. K opravě zůstávají nadále střecha věže, věžní hodiny včetně původního stroje ze 17. století a fasády s vitrážemi presbytáře.

Vyřešit je také potřeba zejména odvod dešťové vody z okolí kostela, přičemž projekt má farnost již zpracovaný. Zároveň se o údržbu a obnovu hlásí mobiliář a interiér budovy: lustry, obrazy a sochy.

 

Tagy