weby pro nejsevernější čechy

Výstava 100 let v bílém plášti doputovala za dalšími návštěvníky. Tentokrát do České Lípy

Libereckým krajem putuje výstava nazvaná 100 let v bílém plášti, kterou uspořádal resort zdravotnictví Libereckého kraje ve spolupráci se Severočeským muzeem v Liberci u příležitosti loňského stého výročí založení republiky.

Expozice, která se ohlíží za historií zdravotnictví, měla premiéru loni počátkem listopadu ve vestibulu Krajského úřadu Libereckého kraje. Odtud se pak vypravila dále: jako první zdobil soubor osmnácti informačních panelů prostory Nemocnice Jablonec nad Nisou, a to od začátku února do konce letošního dubna.

Panely, které dávají nahlédnout do vývoje známých i v současné době již neexistujících zdravotnických zařízení v Libereckém kraji, jsou v současné době k vidění v Nemocnici s poliklinikou Česká Lípa, konkrétně v přízemí polikliniky. Historická kolekce tu bude k vidění do konce června.

„Výstava umožňuje velice zajímavé nahlédnutí do historie zdravotnictví. Její zhlédnutí můžeme doporučit. Věříme, že mladé lidi zaujme a pamětníky potěší,“řekl generální ředitel českolipské nemocnice Pavel Marek.„Výstava přibližuje dobře zpracovanou historii zdravotnictví a zaslouží si, aby ji vidělo co nejvíce lidí.Přeji jí úspěch i v České Lípě,“doplnil náměstek hejtmana pro rezort zdravotnictví Přemysl Sobotka.

Během loňské vernisáže v sídle Krajského úřadu si sám náměstek Sobotka zavzpomínal. Glosoval, že je také pamětník, protože ve zdravotnictví působí rovných padesát let.„Některé přístroje a některé věci, které jsou vystaveny ve vitrínách, byly při mé praxi běžnou součástí medicíny,“poznamenal.

 

Tagy