weby pro nejsevernější čechy

Lomnice nad Popelkou obdržela sto tisíc korun za vítězství v krajském kole soutěže Historické město roku 2018

Stotisícovou odměnu získalo od Libereckého kraje město Lomnice nad Popelkou. Jde o příspěvek za vítězství v krajském kole programu Regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón za rok 2018, který každoročně vyhlašuje Ministerstvo kultury.

„Lomnice nad Popelkou se opravdu o své památky stará. Mají tu zrekonstruované Karlovské náměstí, muzeum, nádhernou zvonici s dvěma nově odlitými zvony a jedním zrestaurovaným a další zajímavosti. Velmi oceňuji, že pro vedení města není tato péče až poslední v řadě, co se rozpočtu města týče. Takový postoj rozhodně není běžný ani v daleko větších městech. O to víc si toho vážím,“ prohlásila Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch.

Lomnice nad Popelkou patří mezi města, která se dlouhodobě aktivně zapojují do Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón. Navzdory tomu, že patří mezi menší města s omezeným rozpočtem, podařilo se zde v uplynulých letech dlouhodobou a koncepční prací výrazně zlepšit vzhled městské památkové zóny.

Město si zasloužilo ocenění zejména za rozsáhlou opravu muzea, hlavního městského hřbitova a navrácení dvou nových zvonů do dřevěné zvonice a rekonstrukci stávajícího třetího zvonu. Lomnice nad Popelkou neustále pokračuje ve snaze o zlepšování péče o městskou památkovou zónu a navazující veřejné prostory, jako je například obnova  Karlovského náměstí. V neposlední řadě Liberecký kraj ocenil intenzivní a kvalitní publikační činnost městské samosprávy a značný podíl finančních prostředků z rozpočtu města, který je věnován systematické obnově a vylepšování prostředí MPZ.

Program regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón je dotačním titulem Ministerstva kultury České republiky určeným k obnově kulturních památek nacházejících se v nejcennějších částech českých historických měst.

Čerpat finanční prostředky z programu regenerace mohou jen města, která mají zpracován vlastní program regenerace a na obnovách památek se podílejí finančně spolu s jejich majiteli.

V pracovních komisích programu regenerace některých měst jsou činní i zástupci Krajského úřadu Libereckého kraje, odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

 

Tagy