weby pro nejsevernější čechy

Není se za co stydět. Výstava Inkognito otevírá citlivé téma

Ukázat, že se inkontinence týká každého z nás – to je cílem osvětové výstavy, kterou pořádá hrádecká továrna na pleny Drylock. Velkoformátové fotografie Radka Petráška zachycují reálné situace, při nichž se inkontinence stává komplikací a omezuje běžný život člověka. Černobílé snímky jsou až do 26. srpna k vidění v prostorách radnice v Krásné Lípě, v září se přestěhují do vestibulu radnice ve Frýdlantě, v říjnu do Městské knihovny ve Varnsdorfu a v listopadu na Městský úřad v Hrádku nad Nisou.

Deset fotografií, deset situací

Mnoho lidí se za svůj problém – za ono nesdělitelné „to“– stydí a nechce o tom mluvit. Desítka uměleckých fotografií zobrazuje lidi, kteří se s problémem potýkají v kontextu běžného dne. „To“ tak dostává konkrétní podobu, o které je možno hovořit či se s ní ztotožnit. Jedná se například o seniora v hospici, který je odkázaný na pomoc druhých, těhotnou ženu či mladou běžkyni, pro kterou je každý krok nepříjemný.

Inkontinence se týká všech

„V Hrádku nad Nisou denně vyrobíme téměř 6 milionů plen pro děti a 300 tisíc plen pro dospělé. Zatímco ty dětské jsou všeobecně vnímány jako samozřejmost, o těch druhých už se tolik nemluví. Proto jsme se rozhodli toto citlivé téma otevřít výstavou, která chce lidem s inkontinencí říct, že se není za co stydět,“ říká Leoš Preisler, ředitel hrádeckého Drylocku.

V České republice trpí únikem moči odhadem více než jeden milion lidí, z toho jen polovina vyhledá lékařskou pomoc. Inkontinence se netýká pouze seniorů, žen po menopauze nebo starších mužů. Onemocnění postihuje i mladé ženy po porodu, muže po operaci nebo děti.

„Uspořádání výstavy velice kvitujeme. Jsme rádi, když se o problematice inkontinence veřejně hovoří. Jedná se o onemocnění, které je stále velkým tabu, přitom je častější, než si mnozí myslí. Potěšil nás i název výstavy, který souzní s myšlenkou našeho sdružení – nepotýkat se se svými starostmi sám, ale sdílet je s těmi, kteří zápasí s podobnými potížemi,“ říká Jana Navrátilová, zakládající členkapacientského sdružení Inko-gnito,z.s., které výstavu podporuje.

Fotografie jsou dílem známého libereckého fotografa Radka Petráška a vznikaly v prostředí Hospicu sv. Zdislavy, o. p. s., Krajské nemocnice Liberec, a. s., a Studia pilates M jóga Liberec.Nad výstavnou převzal osobní záštitu hejtman Liberecké kraje, Martin Půta.

Výstavní plán:

Srpen 2019 – radnice v Krásné Lípě

Září 2019 – vestibul radnice ve Frýdlantě

Říjen 2019 – Městská knihovna ve Varnsdorfu

Listopad 2019 – Městský úřad v Hrádku nad Nisou

 

Drylock Technologies

Závod v Hrádku nad Nisou je hlavním závodem celé skupiny Drylock Technologies, která sídlí v Belgii a vlastní osm továren po celém světě: kromě České republiky to jsou dvě továrny v Rusku, dvě v Brazílii a po jedné v USA, Itálii a ve Španělsku. Jedná se o prvního výrobce privátních značek, který přišel s revoluční technologií absorpčních kanálků, tzv. Magical Tubes. Od samého začátku se snaží jít cestou investic a inovací, v laboratořích v Hrádku neustále vylepšují funkční i užitné vlastnosti plen, které vyhrávají nezávislé spotřebitelské testy v mnoha zemích. Pleny a další hygienické potřeby vyváží Drylock do celého světa, dominuje zejména na trzích v západní Evropě a Skandinávii.

 

Tagy