weby pro nejsevernější čechy

Noc vědců v iQLANDII: Naučte se lépe chovat k planetě

Všichni nadšenci do vědy budou mít v pátek 27. září svůj malý svátek. Čeká je další Noc vědců, tentokrát na téma „Šetrně k planetě“. Do akce se zapojila již tradičně liberecká iQLANDIA, která si připravila vstup do vybraných expozic zdarma, speciální program v Laboratoři a mnoho dalšího.

„Návštěvníkům otevřeme v pátek od 17 hodin zdarma expozice Vodní svět, GEOlab, Živly, Věda v domě nebo Kosmo. Čeká tu na ně celá řada interaktivních exponátů. Vyzkoušet si budou moci například roli moderátora počasí, a to se vším všudy – zeleným plátnem, kamerou i televizí. V expozici Živly pak zažijí zemětřesení nebo se projedou ve vesmírném vozítku Mars Rover. Od 19 hodin pak startuje science show, plná výbuchů a zábavných pokusů,“ říká Petra Desenská, manažerka programu iQLANDIE.

Šetřete energii, a taky svoji peněženku

Jak šetřit planetu, ale i svoji peněženku, zjistíte v Laboratoři. Od 18 hodin můžete navštívit čtyři stanoviště – Skleníkový efekt, Úspora energií, Obnovitelné zdroje energie, Voda pod drobnohledem. Rozhodně nečekejte pasivní prohlížení připravených experimentů. Vše si sami vyzkoušíte, a navíc se dozvíte, jak doma ušetříte energii, a tím i finance.

Světelné znečištění aneb Hrozba pro lidstvo

Koho baví vesmír, tak určitě nesmí propásnout od 18 hodin přednášku v Auditoriu na téma „Světelné znečištění“, kterou povede Martin Gembec, nový manažer iQPLANETÁRIA a přispěvatel portálu Kosmonautix.cz. „Pod slovem znečištění si zřejmě většina lidí představí špatné ovzduší nebo špinavou vodu. Týká se to ale i noční oblohy, která ve vyspělejších oblastech Země je světlem ‚zamořená‘. Což přirozeně vadí astronomům, ale i zvířatům, lidem a rostlinám, na které může mít přemíra světla velmi špatný vliv,“ uvádí Martin Gembec. V případě příznivého počasí bude po přednášce následovat pozorování oblohy na Solární terase. A kdyby mělo pršet, nevadí. V iQPLANETÁRIU si určitě vyberete některý z nabízených filmů. Navíc v rámci akce bude vstupné do planetária sníženo o 50 %.

Liberec Makers – 3D tiskárny a vývoj počítačových her

V rámci Noci vědců proběhne i Liberec Makers – kutilský a technologický festival, který společně s iQLANDIÍ pořádá podnikatelský inkubátor Lipo.ink. Největším lákadlem bude letos workshop s 3D tiskárnami nebo vývojem počítačových her.

Vstup na obě akce je zdarma, rezervace předem nutná, a to na webových stránkách science centra.

Harmonogram:

Noc vědců: 27. září od 17 do 22 hodin
Vstupné: zdarma 
Planetárium (50 % sleva) – Astronaut, Úsvit kosmického věku
Program:

  • Expozice
  • Science show
  • Experimentování v laboratoři
  • Přednáška: Světelné znečištění
  • Pozorování oblohy
Tagy