weby pro nejsevernější čechy

Dva dny otevřených dveří v téměř 50 sklárnách, ateliérech, muzeích a školách v Českém ráji, Lužických horách, Jizerských horách a Krkonoších

Křišťálové údolí otevírá brány. Kam zavede v Lužických horách?
Blíže představit turistům i obyvatelům kraje to, co proslavilo region po celém světě, má za cíl unikátní projekt s názvem Křišťálové údolí — Crystal Valley. Dokládá, že staletá tradice
výroby šperků, skla a bižuterie je stále živá. Poprvé otevře své brány Křišťálové údolí o víkendu 26. a 27. října a nabídne dva dny otevřených dveří v téměř 50 sklárnách, ateliérech,
muzeích a školách v Českém ráji, Lužických horách, Jizerských horách a Krkonoších. Kam mohou návštěvníci zamířit v Lužických horách, v oblasti, kde je sklo doslova doma?

„Novoborsko je skutečnou kolébkou českého skla. Od skleniček přes lustry až po uměleckou tvorbu. I přes velmi těžkou situaci na světovém trhu se právě díky umu místních sklářů jejich skvělému řemeslu a dlouhé tradici podařilo sklářský průmysl udržet. Doporučuji všem, aby se o Víkendu Křišťálového údolí jeli podívat, jak nádherné výrobky tu pod jejich rukama vznikají,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.


Lindava
Výrobky ze sklárnyLasvit —Ajeto mají ve svých sbírkách osobností, jakými jsou například bývalý americký prezident Bill Clinton nebo zpěvák Mick Jagger. Vzniká tu i trofej Tour de France nebo cena Thálie. O Víkendu Křišťálového údolí bude možné pozorovat, jak se žhavá tekutá skleněná hmota v rukou sklářských mistrů mění v křehkou krásu. Kdo neodolá, může si dokonce práci sklářů vyzkoušet a pomocí sklářské píšťaly si vytvoří svůj první exkluzivní skleněný výrobek, vlastní půllitr či vázičku. Součástí sklárny je i Sklářská krčma Ajeto, kde je možné se občerstvit.

Častolovice
Sklárna Floriánova Huť byla založena v roce 1996. Co produkuje? Historické, pískované, ryté, broušené, studiové sklo, art styl, lustrové díly, suvenýry, upomínkové předměty, sklo na zakázku a repliky jednotlivých historických období. Zájemci mohou zhlédnout kompletní výrobu a technologické postupy výroby skla, ale také ojedinělou výrobu cínových odlitků, které jsou kombinovány se sklem.

Nový Bor
Své brány otevře i Crystalex CZ — největší domácí výrobce nápojového skla patří zároveň v tomto oboru i mezi přední světové výrobce. Své zboží vyváží do více než 70 zemí celého světa. Ukázku restaurování vitráží, výrobu nových vitráží, pískování skla i malbu na ploché sklo zájemcům představí Jaroslav Skuhravý pod hlavičkou firmy Sklovitráž. Firma Novotny Glass Centrum, kterou vybudoval Petr Novotný, nabídne návštěvníkům pohled na práci sklářů při tradiční ruční výrobě. Za návštěvu stojí i Novotny Glass Muzeum, které láká na dvě patra plná skleněných děl z celého světa a odkud lze pozorovat dění na huti. Během víkendu se předvede i Vyšší odborná škola sklářská a Střední škola v Novém Boru, instituce s dlouholetou tradicí, která nabízí kompletní vzdělávání od učebních oborů až po vyšší odbornou školu.

Kunratice u Cvikova
Výjimečným zážitkem bude také návštěva sklárny Pačinek Glass, jež je významným aktérem na světové sklářské scéně. Zde bude možnost pozorovat práci mistrů ruční výroby z minimální vzdálenosti, případně si ji vyzkoušet. Zájemce uvidí také brusírnu, kde se výrobky opracovávají tradičními metodami.

Kamenický Šenov
Podívat se bude možné rovněž do významné lustrařské společnosti s více než stoletou tradicí Preciosa – lustry v Kamenickém Šenově, která vyrábí kromě klasických ověsových lustrů moderní svítidla navržená předními designéry pro nejnáročnější zákazníky. Její lustry míří do celého světa; k vidění jsou ve Versailles, Petrohradě, Londýně, Dubaji, ale i Macau nebo New Yorku.
Navštívit bude možné taktéž rodinnou firmu Prousek Exclusive Lighting, která se již 30 let věnuje výrobě skleněných lustrů nebo sklárnu Jílek, která byla založena už v roce 1905.
Otevřeno bude mít také Sklářské muzeum, kde prezentují historii rytiny od jejích počátků až do současnosti. Jsou tu k vidění také například předměty zhotovené firmou J. & L. Lobmeyr, místní odbornou školou, a také unikátní exponát: skleněná židle vyrobená lustrařskou firmou Eliase Palmeho v roce 1894 pro palác mahárádži v Hajderábádu. Expozici doplňují tradiční historizující křišťálová ověsová svítidla.
Nejstarší fungující sklářská škola na světě — to je šenovská Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská, založená roku 1856. Návštěvníci navštíví školní galerii s výrobky žáků od roku 1856 do současnosti a nechybí obchod se studentskými pracemi.

Skalice u České Lípy
Svou tvorbu představí společnost TGK — technika, sklo a umění, která se věnuje zpracování především barevného plochého skla. Mimo jiné je například i dodavatelem skleněného pláště pro
novou unikátní budovu společnosti Lasvit v Novém Boru.

„Šperky, zlatnické i bižuterní, by měly být ozdobou každé ženy. V našem kraji vznikají pod rukama šikovných řemeslníků a výtvarníků v takové šíři, že si vybere skutečně každá. A bylo by tou nejlepší vizitkou Křišťálového údolí, kdyby to byl právě pro dámy z našeho regionu přirozený každodenní doplněk,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Železný Brod
Šperkařská dílna Stefany má historii téměř stoletou. Zájemci si budou moci během prohlídky vyzkoušet jeden z procesů brusičského řemesla, vyrobí si jednoduchý šperk a dostane se jim i rodinných příběhů. Dveře svého ateliéru otevře také Pavlína Čambalová, rytečka skla, která také učí rytí a pořádá workshopy po celém světě. Sklářské studio Oliva Glass představí svou tavenou plastiku, šperky a mozaiku. Nahlédnout bude možné také do společnosti MISAMO, jejímiž produkty jsou autorské bižuterní šperky a originální skleněné šperky z vinutých perlí.

Zpracování skla se věnuje i společnost Detesk. V rámci hodinové prohlídky se návštěvníci seznámí se základními technologickými postupy, jejichž prostřednictvím se skleněné trubice nebo tyče promění v technické, ale i dekorativní výrobky. Rozsáhlou a stále doplňovanou sbírku železnobrodského uměleckého skla od roku 1920 pak přibližuje Muzeum a galerie firmy Detesk a v podnikové prodejně si lze zakoupit originální dárky včetně speciálních dárkových lahví, jichž je firma zároveň největším světovým výrobcem.

Další zájemce přivítá Městské muzeum v Železném Brodě, jehož expozice přibližuje historii výroby skla v Železném Brodě od poloviny 19. století do současnosti. Další část expozice představuje činnost železnobrodské sklářské školy, první české sklářské školy založené v Železném Brodě roku 1920. Současnou uměleckou sklářskou tvorbu a zároveň unikátní technologii skleněné tavené plastiky, která se zrodila v Železném Brodě, zastupuje galerie děl světoznámých sklářských výtvarníků Jaroslavy Brychtové a Stanislava Libenského. Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská představí výstavní sál s prezentací prací žáků, aulu s projekcí, laboratoř oboru Technologie skla a školní sklářskou huť, kde budou prezentovány horké techniky zpracování skla.

Turnov
V Muzeu Českého ráje v Turnově si mohou návštěvníci akce prohlédnout sbírku drahých kamenů a v podzemní Klenotnici pak luxusní historickou kolekci šperkařských prací ze sbírky turnovské střední uměleckoprůmyslové školy. V Turnově se nalézá rovněž firma Jewstone, jež produkuje malé série šperků s převážně přírodními kameny; k vidění zde bude ukázka výroby šperků od grafického návrhu až po hotový klenot.

Světově uznávaní umělci, autoři bankovek, zlatníci i kováři jsou absolventy turnovské Střední uměleckoprůmyslové školy a Vyšší odborné školy, jejíž kořeny sahají do roku 1884. Zaměřuje se hlavně na šperky z drahých kovů, na drahé kameny, umělecké kovářství, umělecké odlévání kovů a rytí kovů. Na Vyšší odborné škole se pak studenti věnují restaurování památek z kovů; vznikala zde například kopie českých korunovačních klenotů.

Mírová pod Kozákovem
Firma Parsi je ateliérem výtvarnice Kamily Parsi, která tvoří skleněné autorské šperky, dekorace a vánoční ozdoby již od roku 1997; zabývá se replikami historického skla, tvorbou svítidel a skleněných ozdobných špendlíků.

Více informací o projektu Křišťálové údolí naleznete na webových stránkách www.crystalvalley.cz či na facebookovém profilu Visit Crystal Valley.

Víkend Křišťálového údolí v muzeu v Jablonci nad Nisou

Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou je součástí projektu Křišťálové údolí, které poprvé otevírá své brány o víkendu 26. – 27. října. V muzeu v rámci této akce připravili nejen zcela volný vstup do expozic, ale zejména ukázky tradičních horkých technik výroby skla, tedy tažení figurek a zvířátek nebo foukání technického skla u kahanu.

Křišťálové údolí je marketingový projekt Libereckého kraje, který vzešel původně ze společnosti Preciosa. Jeho cílem je prezentovat celý region od Kamenického Šenova až po Harrachov jako místa, kde se rodí sklo, a lákat do něj návštěvníky za autentickým skleněným zážitkem. „Dnešní turista chce vidět celý proces ruční výroby a sledovat, jak vzniká křehký výrobek ze skla. A právě takový zážitek mu chceme nabídnout v rámci víkendu Křišťálového údolí. Každý návštěvník může sledovat ruce zručných studentů ze Střední školy řemesel a služeb v Jablonci nad Nisou,“uvedla Marie Víšková z Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou.

Neměli by ale opomenout ani návštěvu jedinečných stálých expozic, které muzeum pravidelně obměňuje a doplňuje. „Projít se Čarovnou zahradou skla sedmi století anebo zažít Nekonečný příběh bižuterie – to je originalita, kterou našim návštěvníkům nabízíme,“doplnila ředitelka muzea Milada Valečková. „Jsme z Křišťálového údolí, a jsme na to pyšní.“

 Návštěvu Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou zcela zdarma, v rámci „výkopu“ projektu Křišťálové údolí, můžete využít po celý víkend 26. a 27. října, a to od 9 do 17 hodin. Muzeum bude ale mimořádně a zdarma otevřeno také v pondělí 28. října, kdy je státní svátek.

Kontakt:

Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou, Marie Víšková-propagace, prezentace
www.msb-jablonec.cz, tel: 483 369 022, e-mail: marie.viskova@msb-jablonec.cz.

Partneři akce:
Křišťálové údolí, Liberecký kraj, Preciosa, Ministerstvo kultury ČR,
Mediálním partnerem je Hit Rádio FM

Tagy